Wednesday 28 April 2010

IZVIĐAČKA OLIMPIJADA U MOSTARU

OI "6. april" Sarajevo uzeo je aktivno učešće u "Izviđačkoj olimpijadi" koja se održala u subotu, 24. aprila 2010. godine u Mostaru. Kao u dobra stara vremena, prevoz članova odreda, učesnika ove akcije organizovan je vozom. Za mnoge mlade izviđače je ovo prvi put da su sjeli i putovali vozom. Ispred odreda bile su dvije takmičarske ekipe od po pet poletaraca sa vođom ekipe kao šestim članom. Pored njih 12 bilo nas je još, iz odreda 9, što izviđača, što članova starješinstva (Bećir Gribajčević i Alija Preljević) i dr.


Zajednički snimak po dolasku u Mostar

Samo takmičenje je bilo u više raličitih disciplina (kao prava olimpijada). Bilo je tu mnogih disciplina počev od signalizacije, testa snalažljivosti i opšteg znanja o skautima i izviđačima, putnih znakova, kretanju sa lopticom u kašiki itd. Uglavnom su bile zastupljene poznate izviđačke vještine. Nakon bogatog programa, riječi dobrodošlice i pozdravnih riječi od strane organizatora (Saveza izviđača Mostara) pristupilo se samoj "Olimpijadi" tj. takmičenju. Bilo je lijepo vidjeti sa kojom su se ozbiljnošću takmičari i njihove vođe takmičili i trudili za što bolji rezultat i plasman.



Amina Husić sa svojom ekipom


Po završetku takmičenja organizovan je zajednički ručak za sve takmičare, a potom je organizovan obilazak Starog mosta i samog starog jezgra Mostara.


Oko 16 sati bilo je proglašenje pobjednika. Treba reći da je predivno bilo vidjeti i čuti veliki aplauz za one koji su osvojili posljednje mjesto, ali i za one koji su osvojili pehare.

Dvije ekipe našeg odreda na čelu sa vođama ekipa (Jasmina Olovčić i
Amina Husić) osvojile su vrlo dobro 10. i 11. mjesto, s obzirom da je ukupno na takmičenju bilo 37 ekipa. Njihov uspjeh je tim veći jer su takmičari (poletarci) iz Osnovne škole Koševsko brdo osnovani prije nepuna dva mjeseca. Za to kratko vrijeme pomenute planinke, njihove vođe, vrlo su ih dobro uvježbale. Nadamo se njihovom još boljem rezultatu i uspjehu na narednim takmičenjima.

Poslije proglašenja i druženja sa ostalim ekipama i učesnicima vratili smo se u Sarajevo. Treba li reći da je sve proteklo kako valja. Vođa puta bio je Bećir Gribajčević-Bećko.




Za blog prilog pripremio AP

No comments: