Monday 8 February 2010

O. I. "6. april" – zimovanje


Svoje prvo zimovanje odred "6. april" proveo je u objektu "Husremovac" na prevoju imeđu Bjelašnice i Treskavice, blizu sela Dejčići i Ledići. Učestvovalo je 26 planinki i izviđača od 10 do 18 godina starosti. Starješina zimovanja Bećir Gribajčević-Bećko sa saradnicima, Esmom Šačić i Miroslavom Topićem-Coberom, ukupno sabrano cca 200 godina. Uprkos očiglednom ogromnom starosnom dijapazonu, sve je funkcionisalo na opšte zadovoljstvo. Tokom zimovanja su nas u više navrata posjetili svi članovi starješinstva, Mustafa Čelebić-Čelo (upoznao učesnike zimovanja sa osnovama topografije), Alija Preljević-Karanfil, Midhat Buljubašić-Šilja i Vahdet Hadžić. Svojom posjetom nas je počastvovao i sekretar Federalnog saveza izviđača Mirsad Hajdar-Mošo, te veći broj roditelja.
Program se provodio prema pripremljenom programu, a po dnevnoj zapovijesti, koja je podijeljena izviđačima prije polaska. Ustajanje, fiskultura,

koja je prilično iznenadila sve, ali su do posljednjeg dana svi učestvovali i na vrijeme.

Dalje se sve odvijalo po već ustaljenom redu, do zabavne večeri i povečerja.
U nedostatku snijega svaki dan je prije podne organizovan obilazak neke od mnogih interesantnih destinacija, u okolini doma. Bile su to šetnje i do 10-tak kilometara
udaljenosti.

Jedna od takvih šetnji uz rječicu Bistru

Po povratku u domu ih čeka ručak i onda zezanje kao da nisu prešli solidnu turu.

Sada dolaze na red izviđačke vještine i ostala znanja da naučimo nešto konkretno. Recimo: malo prve pomoći i vezivanje čvorova. Kada budemo spremni organizovat ćemo takmičenja.


I onda ponovo neke zanimacije, malo čvorova do večernjeg zabavnog programa.

Sutradan je planiran obilazak nekropole stećaka i biće to još jedna šetnja, a za poletarce, bome, marš.

I najzad zasluženi odmor na samoj nekropoli


Na jednoj od prethodnih slika vidi se vodopad na kome je 1952. g. radila mala centrala i obezbjeđivala električnu energiju za pogon prerade mlijeka. U pozadini je selo Ledići, takođe jedna od destinacija koje su posjećene. Posjeta mjesnoj prodavnici u Dejčićima bila je nešto neviđeno, jer prodavačica ne pamti toliki promet u jednom danu. Bili smo lijepo primljeni i na farmi kuna, a jedan dan je protekao u pripremi logorske vatre, kraj koje su najuporniji dočekali povečerje.

I tako, uz svakodnevne aktivnosti, došli smo i do oproštajne večeri, koju smo rezervisali za maskenbal. Svi do jednog su učestvovali i stvarno se lijepo zabavili. Bilo je izuzetnih maski, a evo dvije u paru radi ilustracije.


Sutradan poslije doručka stigli su busovi i oko 12 h smo se rastali ispred Zemaljskog muzeja.

Do sljedeće akcije, izviđački pozdrav: ZDRAVO, ZDRAVO, ZDRAVO !!!

Načelnica zimovanja, Amina Husić

2 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Dragi izviđači. Lijepo je uspješno izvesti prvo zimovanje. I to još i na pravom mjestu i sa pravim starješinama i dobrim vođama i vodnicima. Odredu želim mnogo takvih zimovanja, logorovanja, divnih drugarstava, svim članovima i njihovim obiteljima uspjeha u radu, miran život i zdravlje.