Friday 5 February 2010

VAŠ MALI TRUD – BLOGU VELIKA POMOĆ


Na zadnji prilog na blogu vezan za objavljene karikature, naš saradnik Borna Šulc iz Osijeka dao je svoj komentar, koji, evo, i objavljujemo u cjelini.

"Izviđačima najduže izviđačke ere sigurno će biti drago sjetiti se koliko su i naši stripovi obogaćeni izviđačkim likovima i sadržajima i da su objavljivani u popularnim novinama.
Veteran hrvatskog stripa Jules Radilović, rođen 1928. u Mariboru, u zagrebačkom „Plavom vjesniku“ je objavio 9 dužih epizoda, te 20 strip-šala „Izviđačkih pustolovina“ (1956-59.), u kojima je jedna neobična izviđačka četa više puta upadala u nevolje sa razbojnicima koje je pobjedom privodila pravdi, a kroz te avanture bavila se smicalicama i neslavnim idejama svojeg člana Slavka.
Radilović je crtao i „Baću izviđača“ (1960-62.), humoristične „jednočinke“ koje potpisuje zajedno sa N. Neugebauerom. U više od 120 objavljenih epizoda oživljen je lik dječaka Baće, kojeg krasi izrazita samouvjerenost koja graniči s hvalisavošću, a svoju snalažljivost (čak lukavost) najčešće koristi za izbjegavanje nametnutih mu dužnosti, bilo u izviđačima, roditeljskom domu ili školi. Šašave smicalice u pravilu mu se uvijek obiju o glavu.
Mladen Bjažić, 85-godišnji novinar i književnik (bratić nedavno preminulog izviđačkog velikana Slavka Bjažića), ostavio je izviđačkog traga u stripu kao strip-scenarist, a i kao pisac teksta slavne strip-serije »Mendo Mendović«, prema popularnoj TV emisiji gdje se i Mendo pojavljuje kao izviđač. I ova je serija izlazila u „Plavom vjesniku“. Mladen je pisao tekst za televizijsku seriju »Slavica i Mendo Mendović«".

I hvala mu na komentaru. Međutim, mi bi smo bili jako sretni da nam posjetioci bloga pošalju skenirane novine koje su izviđači bivše nam domovine izdavali. Sjetite se samo lista „Mi mladi”, kao i ostalih. Njihovim objavljivanjem (ili bar dijelova) pomogli bi smo novoj generaciji izviđača da upotpune svoja znanja, da dobiju nove ideje za niz svojih aktivnosti.
Ovim putem apelujemo na sve (a posebno na stariju generaciju) koji odavno nisu zavirili u svoje albume, u kutije možda prekrivene prašinom, da nam dostave ono što im se čini da bi dobrodošlo i na stranicama našeg bloga.
Za svaki slučaj ponavljamo adrese na koje nam možete poslati sve što smatrate korisnim za naš blog:
veskovic@yahoo.com
cobertopic@gmail.com
bninzlata@yahoo.com
Redakcija bloga

No comments: