Sunday 25 October 2009

NIJE BAJKA – novi odred "6. APRIL"

Da nije istina ispalo bi da je to bajka.


Ako se sjećate, na našem blogu smo objavljivali u nekoliko navrata priloge o ideji sarajevskih izviđača-veterana da pokušaju oživiti izviđačku organizaciju u Sarajevu. Prvi zadatak im je bio da rade na osnivanju novog odreda izviđača u opštini Centar Sarajevo. (Pogledajte prilog objavljen na blogu od 1. 4. 2009. godine.)



24. 10. ove godine primili smo ovaj prilog Alije Preljevića-Karanfila koji sa radošću objavljujemo.

“Konačno, došao je i taj dan. Nakon napornog rada preko pola godine, održana je skupština Odreda izviđača "6. april" u osnivanju. Bilo je zaista svečano i lijepo.
Na našem skupu bilo je dosta gostiju. Prisutni su bili predstavnici federalnog i kantonalnog saveza, predstavnici odreda izviđača iz Hrasnice, sa Ilidže, iz Starog grada i drugi. Posebno su nas oduševili predstavnici opštinskog Saveza izviđača iz Zenice, sa kojima smo realizirali ljetnu školu za vodnike. Došli su nam u goste, pozdravili skup, zaželjeli uspjeh u radu i dalju saradnju i donijeli pregršt poklona, kako polaznicima škole, tako i Bećiru Gribajčeviću-Bećku i novoosnovanom odredu.
Na samoj skupštini su usvojeni Statut i ostali prateći akti za validnu registraciju odreda kod nadležnog suda.

Budući rukovodni kadar Odreda izviđača "6. april" Sarajevo, snimljen na školi na Boračkom jezeru.
.




























.Jedan snimak pred Domom


Na skupštini je izabrano starješinstvo odreda u sastavu: Bećir Gribajčević-Bećko, Miroslav Topić-Cober, i ja, Alija Preljević-Karanfil. Za prvog starješinu odreda izabran je Alija Preljević.


Na fotografijama su detalji sa održane skupštine.

.
.





24. oktobar 2009. godine biće na ovaj način upisan kao datum ponovnog rađanja izviđačke organizacije na opštini Centar, a i šire. Nadamo se da će, ovim činom, oživjeti izviđačka organizacija na području grada Sarajeva i dostignuti makar dio organizacije kakva je nekad bila.
Vrijedno je napomenuti da su, pored novih članova, skupštini prisustvovali i mnogi izviđači-veterani, pa očekujemo da će i dalje (svako u okviru svojih mogućnosti) pružati podršku napretku izviđačke
organizacije u Sarajevu.


. Radom su rukovodili Alija i Bećko.



.
Nada Kurilić-Franjković u društvu sa Bećkom Gribajčevićem i izviđačima.





. Prigodno posluženje organizovao je Savez izviđača Kantona Sarajevo.
























.



















Poseban kuriozitet predstavlja sam čin održavanja Skupštine u objektu našeg Doma izviđača na Mejtašu. Naime, iako trenutno u njemu radi Osnovna škola "Silvije Strahimir Kranjčević", ipak je to naš objekat 1/1, koji smo mi uspjeli povratiti i imamo pravosnažnu presudu za to.”

Zahvaljujemo se našim prijateljima izviđačima veteranima Sarajeva. Hvala Aliji na tekstu i fotografijama, kao i Coberu na fotografijama. Pozivamo mlade izviđače novoosnovanog odreda da nam se priključe na blogu svojim prilozima o radu odreda. Isti poziv važi i za izviđače Sarajeva, kao i sve izviđače BiH i šire.




Redakcija bloga



.

No comments: