Sunday 30 August 2009

FRANCUSKI SKAUTI I IZVIĐAČI

.
Francuski skauti i izviđači
.
I kod nas i u Francuskoj postoje dvije riječi, jedna engleska a druga domaća, s tim što se englesko scout na francuskom izgovara »skut«, s kratkim »u«, a naše »izviđač« je éclaireur, izgovor otprilike »eklerer«, a osnovno značenje je isto: uniformisani dječak ili omladinac sa maramom u boji oko vrata, član grupe nalik na vojnu jedinicu, ide na izlete i logorovanja u prirodi itd. (nastavak vam je poznat). S tim što se naziv skut u Francuskoj odnosi na katoličko ili muslimansko članstvo, a eklerer na protestantsko, jevrejsko ili bez vjerskih obilježja. Sve skupa desetak saveza i, kako poznavaoci kažu, mnoštvo sitnih lokalnih jedinica (uglavnom među katoličkim skautima), koje nisu vezane za neke više organizacione forme. One postoje jer roditelji imaju povjerenja u pojedince koji njima rukovode.
Reklo bi se: pet kriterija pripadnosti a desetak saveza: kako to? Zbog izdvajanja dijela članstva iz nekog starog saveza i osnivanja novog, što je rezultat neslaganja s nekim promjenama u politici matične organizacije. Stvar je u velikoj vezanosti skauta upravo za pojedine religije, u prvom redu katoličkih, koji su najstariji i najbrojniji: to odslikava stanje u francuskom društvu.
Treba reći da katolička crkva vodi posebnu brigu o svojim skautima (tako postoje crkvene osobe zadužene za skautsku ideologiju i praksu), a previranja u Crkvi odražavaju se i na skautizmu. Bilo je najozbiljnijih nesuglasica oko tradicije u vjerskim obredima (npr. dilema oko jezika molitava: francuski ili latinski?). S druge strane, bilo je prirodno očekivati da nakon gotovo sto godina postojanja prvobitna organizacija mora evoluirati. Pojavile su se nove ideje: zajednička aktivnost muškog i ženskog članstva, manja uloga religije, približavanje pionirima iz istočne Evrope, manje rigidnosti a više maštovitosti, tako i uvođenje živih boja uniformi (po kategorijama članstva)… 2004. godine došlo je do spajanja muškog saveza Scouts de France i ženskog Guides de France u jedinstvenu organizaciju Scouts et Guides de France, koja broji oko 60000 članova. Guide (izgovara se »gid«) u prevodu znači »vodičkinja«, tj. »ženski vodič«. Međutim, u dva navrata je došlo do masovnijeg izdvajanja dijela članstva, tako da sad postoje i Guides et Scouts d’Europe (preko 30000 članova) i Scouts unitaires de France (20000 članova). Razlikuju se u detaljima kategorizacije članstva i nekim vanjskim obilježjima.
U Scouts et Guides de France otprilike svaki peti član je »animator« sa državnom diplomom koja ga osposobljava za rad sa mladima. Primjer je svakako za pohvalu. Svi ti savezi su registrovani kod nadležnog ministarstva za pitanja omladine, inače ne bi mogli postojati. To je i razumljivo zbog rizika kod svih vrsta aktivnosti, posebno u prirodi – izleti, logorovanja, pohodi… Jer bilo je i tragičnih događaja usljed neodgovornosti pojedinih rukovodilaca, upravo u neregistrovanim manjim strukturama (recimo, utapanje četvorice skauta pomoraca i jednog jedriličara koji ih je pokušao spasiti prije 12 godina u Bretanji).
U najbrojnijem savezu Scouts et Guides de France uvedena je nova kategorija »Sarabandes«, za djecu do 6 godina, onda dolaze Louveteaux i Louvettes – Vučići i Male vučice (ili Jeannettes – Žanete [Ivančice / Jovančice] – podsjećanje na nacionalnu junakinju Jeanne d’Arc, kod nas poznatu kao Jovanka Orleanka odn. Ivana od Arka), 6-8 godina, u žutim košuljama, pa Scouts i Guides, 8-14 godina, plave košulje, Pionniers i Pionnières odnosno Caravelles (pioniri i pionirke / karavele [!!]), 14-18 godina, u crvenim košuljama i Compagnons (saputnici), 18-21 godina, u zelenim košuljama. Stariji od toga uzrasta obično su izrasli kadrovi i ne čine posebnu kategoriju članstva. Nedavno su im određene ljubičaste košulje kao znak raspoznavanja.
Prije par sedmica je na francuskoj televiziji emitovan prilog o pomoći skauta iz Marseja tamošnjim vatrogascima. Skauti preko ljeta dežuraju sa dogledom na osmatračnicama i javljaju svom komandnom centru ako primijete neki sumnjivi dim ili vatru, a ovaj onda zove vatrogasce. Okolina Marseja je rizično područje (kao na Jadranu) i pomoć skauta je dragocjena.
.
I mi smo tako puhali, zar ne?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Značke nakon polaganja zavjeta u Scouts et Guides de France: prva je za najmlađu kategoriju, druga za onu od 11-14 godina. U tzv. »štakastom« krstu / križu – djetelina kao međunarodni simbol planinki (guides) i ljiljanov cvijet kao simbol skauta.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
. Guides et Scouts d’Europe
.
.

.
.
.
.
.
.
..
.
Scouts Unitaires de France
.
.

.
.
.
.
..
.
.
Les Éclaireuses et Éclaireurs Unionistes de France, osnovani 1911. godine, okupljaju protestantsku omladinu (5000 do 7800 članova, brojke variraju zavisno od izvora)
.

.
.
.
.
.
.
.
Značka Muslimanskih skauta Francuske (pletena petokraka – pentagram – na crvenoj podlozi uzeta je s marokanske zastave, što govori u prilog više-manje jednonacionalnog obilježja organizacije)
Muslimanski skauti su osnovani u Francuskoj 1991. godine i imaju oko 1000 članova.
.
.

.
.
.
.
.
.
Éclaireuses éclaireurs israélites de France (Jevrejski izviđačice i izviđači Francuske), osnovani 1923, broje 5000 članova.
I laički skauti su svrstani, bolje reći podijeljeni u tri saveza:

.
.
.
.
.
.
..
.

..
Éclaireuses Éclaireurs de France (Izviđačice i izviđači Francuske), nastali 1964. fuzijom tri manja saveza; sada imaju 17000 članova
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
Éclaireurs Neutres de France
(Neutralni izviđači Francuske, koji puštaju na volju svojim članovima da li će se upoznati s nekom religijom; 2006. g. su imali 2500 članova.)
.
.

.
.
.
.
.
.

Fédération des Éclaireuses et Éclaireurs (Savez »izviđačica i izviđača«, osnovan 1989, koji za sebe tvrdi da »održava i unapređuje praksu istinskog skautizma za sve, vjernog namjerama Bedn-Pauela i osnivačâ laičkog skautizma u Francuskoj«. Broji 1100 članova.)
.

.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
Skup eklerera
.
Vladimir Osipov
.

3 comments:

Vesko said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

zdravo ja sam nedjat kurta sa kosova dali bi smo mogli da budemo u kontaktu jer i ja sam izvidjac /linder . bavimse 10 godina izvidjaca . nedjat_kurta@hotmail.com
nedjatkurta@yahoo.com

Unknown said...
This comment has been removed by the author.