Saturday 5 July 2008

IMA LI IZVIĐAČA BEZ NADIMKA?


Na našem blogu vlada, novinarski rečeno, sezona kiselih krastavaca. Blogeri se razmilili po godišnjim odmorima, brčkaju se u raznim morima, obilaze familiju i prijatelje diljem svijeta, s našim starješinom Veskom na čelu, koji uživa u ljepotama drevne Raguze. Nama, koji se ovo ljeto brčkamo u lavoru, ostaje da „držimo tempo“. Pa, evo nešto iz „sehare“, čitaj, pričuve.

Sarajlije znaju da nadimci nisu samo izviđački „specijalitet“, to se „nalijepi“ u djetinjstvu, u mahali, ali i na Grbavici, Alipašinom, Otoci...

Zato je teško reći kada je Brano Jovanović postao „Smlata“, na primjer. A zašto, to je već lakše. Brzo je rastao, teško je usklađivao rad nogu, ruku i – postao Smlata. Kako bi se iznenadili njegovi studenti na Šumarskom fakultetu da to čuju!

Kada i zašto je Grbić Rade postao Krokodil (Kroko)? Bilo bi zanimljivo da nam kaže.

Mustafa Čelebić-Čelo ni danas nije ćelav! Ali je nadimak dobio po prezimenu.

Gordana Lacić-Ribizla – nit' je bila rumena, nit' gorka. Samo Zlatan Lučić zna zašto ju je tako nazvao.

Zašto je Slađana Mujkić – Caka?

Zašto je Snježana Tvrz – Zec? Prednji zubi?

Miroslav Hegenberger bio je oduvijek Dado, a sad je sam sebe nazvao Kanader jer živi u Kanadi, a Vesko ga je prozvao Hemingvej zbog dobrih priča na blogu...

Zašto je naš Ćamil Karamehmedović bio Keki?

A Nenad Jovanović – Čvoka?

Zašto je Dodoš Slobodan bio Mile?

A zgodna braća Fontana Krapina i Krapinče?

Zasto je Anton Prlesi Grof?

Dobro, Maša je od Mahmud (Đikić), Muha je od Muharem (Mehić), Aljo je od Alija (Melez), Bećko je od Bećir (Gribajčević), ali zašto je Midhat Buljubašić – Šilja?

Miu Kordić je Mile dva puta „krstio“ – prvo je bila Tumba Johanson (on je bio rukometaš, a Mia je dobro igrala „između dvije vatre“) a onda Kruška...

Mila Šehagić je bila Rumenka jer je uvijek bila rumena u licu kad se naljuti.

Mladen Ovadija postao je Gvardijan (Gvardo) na zimovanju na Bobovcu. U obližnjoj Kraljevoj Sutjesci nalazio se franjevački samostan i Mladen je tamo „visio“ zbog, njemu uvijek dragih, rijetkih knjiga.

A naš tajanstveni Gunđo? Ohranović Zikret mu je ime i volio je „folirati“ da govori arapski. Ali, to je najviše ličilo na gunđanje...

Zašto je Vladimir Osipov Repeta? Ako je volio jesti repete, kako je tako vitak?

Pretpostavljam da je Šišić Fuad Šiške također zbog prezimena...

Zašto je Vlado Kačmarčik Kondor?

A Brankicu Pricu naš Mile je prozvao Sandara (ne Sandra!) po poznatoj TV voditeljici Sandri Langerholc jer je odlično vodila jedan naš izviđački program na zimovanju na Palama 1970!

Jurica Zoran je Dok jer je studirao medicinu.

Zvonko Jeličić je bio Hećim jer je, također, bio doktor.

Ali kako Ljumić Mumtaz postade Aco? Ili Halapić Hajrudin Šole? Zašto je Ranko Ibrulj bio Špico?

Mira Moro postala je, opet zahvaljujući Miletu – Moromira...

I tako dalje, i tako dalje...

Stvarno – ima li izviđača bez nadimka?

Muhica Gorana


2 comments:

Mia said...

A ko prozva cika Gojka GUSA, Cober ili Mile?

Unknown said...

Puno pozdrava od izvidjača Edina-Dine Halapića (Šoletov sin).Mislim da je teško naći izvidjača bez nadimka. Nekada sam i ja imao nadimak koji je ipak čudan a glasio je Nemilica(dobio sam ga tokom boravka u Poljskoj i koliko me sjećanje služi najzaslužniji za taj nadimak bio je Čarli).
Toliko od mene za ovaj put.