Friday 25 July 2008

MOŽDA SE NEKO PREPOZNA

Da je u Sarajevu u “naše” vreme bila dosta razvijena izviđačka organizacija, da je bilo mnogo odreda, da smo bili organizovani u opštinske saveze, to znamo svi. Aktivnosti su organizovane na nivou odreda, opština, pa po hijerarhiji sve do saveznih.
Jedna od “mešovitih” aktivnosti je bilo i zimovanje na Rudniku. O tom zimovanju sam već pisala, neću više, ali ostalo mi je nepoznato kako se tu našlo izviđača iz mnogih sarajevskih odreda, više nego što se danas vidi na našem blogu.
Slučajno sam na Internetu, još prošle godine, naišla na trag odreda „Mustafa Dovadžija”. Slučajno sam dobila dosta fotografija o boravku sarajevskih izviđača na toj planini. Osim tog zimovanja u mestašcu Rudnik, bila su i dva logorovanja (64. i 65.) odreda „Mustafa Dovadžija”, na padini ili proplanku zvanom Jabučar. Zahvaljujući čika-Dragiši Miletiću, fotografu, meštaninu, koji je slikao i sačuvao do danas filmove, i njegovom sinu Adamu, koji je to preradio u elektronsku formu, pa poslao i meni, evo prilike da se neko prepozna, evo prilike za sećanje, evo prilike da na blogu vidimo neke nove-stare izviđače.



Po mom saznanju, inicijator odlaska na Rudnik bio je potpukovnik Ibro Emrić-Stari, dugogodišnji starješina odreda „Mustafa Dovadžija”, i najzaslušniji za njegov uspešan rad. Starješina prvog logorovanja je bio Krsto Stojanović-Krle, načelnik Slobodan Borovčanin-Slobo ...

Dugogodišnji načelnik odreda, nekada član odreda „Vladimir Perić-Valter” sa Bistrika, bio je Dobroslav Jakovljević-Boban. Koliko se ja sećam, i Risto Šipovac je u naš odred „Boriša Kovačević” došao iz „Mustafe Dovadžije”.
Boban Jakovljević i Slobo Borovčanin







Nikola Kozić, Boban Jakovljević i Drago Vuković, na gradskoj smotri SI Sarajevo, na Boračkom jezeru.






A ovo sam našla na Internetu. Možda je i danas neko od starih izviđača angažovan u ovom novom odredu.







„Odred izviđača "Vratnik" osnovan je 1996. godine kao nasljednik prijeratnog Odreda izviđača "Mustafa Dovadžija", koji je osnovan 1959. godine. Naš odred je organizovan u tri čete po tri voda: starješina odreda je Amela Omerbegović, a načelnik odreda i njegov zamjenik su: Zehra Šišić i Zlata Alić. Povodom Dana državnosti BiH a u organizaciji Saveza izviđača Federacije BiH u Mostaru je 25. 11. 2006. godine upriličena dodjela zvanja i priznanja istaknutim članovima Saveza. Tom prilikom uručena su priznanja i članovima O. I. ˝Vratnik˝, koji egzistira u OŠ ˝Hamdija Kreševljaković˝.
Zvanje ˝Izviđač vitez˝ dobili su: Benjamin Deljković, Mirza Plakalo, Faruk Memić i Nihad Babić”.
„Predstavnici Udruženja antifašista i boraca NOR-a tokom dana (april 2007.) položit će cvijeće i u krugu Vatrogasnog doma Vratnik na spomen-ploču narodnom heroju Mustafi Dovadžiji, kod Višegradske kapije na spomen-ploču 16. muslimanskoj NOV brigadi, koja je prva ušla u Sarajevo 1945. i na spomen-obilježje poginulim borcima kod OŠ "Hamdija Kreševljaković".”


Ovo je HVALA čika-Ibri, Bobanu, Risti, Nikoli, koji više nisu sa nama, ali i poziv starim izviđačima da nam se pridruže.

No comments: