Friday 9 May 2008

DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM I DAN EVROPE

09/05/2007 DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM I DAN EVROPE
Danas se širom Evrope obeležava 9. maj – Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope. Evropska unija obeležava 9. maj kao Dan ujedinjene Evrope, u znak sećanja na donošenje "Šumanovog plana", kojim je 1951. godine osnovana Evropska ekonomska zajednica za ugalj i čelik (ECSC). Francuski ministar Rober Šuman ovim je planom postavio temelje današnjoj ujedinjenoj Evropi, koju čini 27 zemalja članica. Dan pobede obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je, kapitulacijom fašističke Nemačke, okončan najtragičniji ratni sukob na tlu Starog kontinenta u istoriji – Drugi svetski rat.
SVI SLAVE POBEDU!

U Moskvi se danas održava centralna evropska proslava Dana pobede, među slavljenicima i pobednici i poraženi.


Podsećam sebe i sve nas: nešto smo zaboravili, nešto smo propustili.
Niko nije uzvratio Vesku čestitku za 1. MAJ – PRAZNIK RADA. Mnogi smo penzioneri, nismo više radnici za platu, ali to su naša deca, naši unuci, mnogi ste još radnici.
Zar smo zaboravili prvomajske uranke, parade, na koje smo išli i u izviđačkim uniformama? Zar smo zaboravili da je to međunarodni praznik rada, da je “... na predlog radnika iz SAD na prvom kongresu Druge socijalističke internacionale 1889. godine u Parizu doneta odluka o obeležavanju 1. maja kao praznika radničke borbe i solidarnosti, a crvena zastava postala je simbol radničke krvi koja je prolivena za ostvarivanje prava radnika... “
Američki zvaničnici i biznismeni potrudili su se, međutim, da zamaskiraju pravu istinu o majskim događajima u Čikagu, predstavljajući 1. maj kao praznik „levičara“, koji se isključivo proslavlja na Crvenom trgu u Moskvi.
Kinezi slave sedam dana!
Prvi maj u SAD tako je proglašen Danom zakona, a na proslavu Dana rada („Lejbor dej“) Amerikanci i Kanađani moraju da pričekaju do prvog ponedeljka u septembru. Na Novom Zelandu odlučili su se za četvrti ponedeljak u oktobru, a na australijskom kontinentu Dan rada proslavlja se čak tri puta – u centralnom i južnom delu Australije slavi se prvog ponedeljka u oktobru, u Viktoriji i Tasmaniji drugog ponedeljka u martu, a na severu zemlje prvog ponedeljka u maju. U Turskoj su 1. maja zabranjena protestna okupljanja, a u Indoneziji i Južnoj Africi radnički dan nije ni dobio status državnog praznika! Koliko je zemalja, toliko je različitih običaja kojima se obeležava praznik rada i radnika i specifičnih razloga za protest.
Proslava 1. maja u Mostaru
Unija neovisnih sindikata Federacije BiH organizirala je na mostarskom šetalištu proslavu 1. maja, Međunarodnog praznika rada, u spomen na radnike u Chicagu koji su 1886. stradali na protestima tražeći osmosatno radno vrijeme.A ovako su moji izviđači, moji naslednici, proslavili 1. maj.
Tri dana je trajala smotra izviđača, a održana je u Košutnjaku, Pionirski grad u Beogradu. Najmlađi, Uroš, novopečeni izviđač, ponosan na svoju uniformu, izviđačku maramu i knjižicu, osvojio je prvo mesto u takmičenju „savladavanje prepreka”. Mislim da je tog dana porastao 5 santimetara.

JOŠ NEŠTO SMO ZABORAVILI! Umesto reči, evo samo, skinuto sa Interneta.
I ja sam tamo bila, ali mi nisu dali da slikam jer sam bila baš ispred Kuće cveća... Bilo je mnogo posetilaca, iz cele EX YU.

I ovaj prilog, i mnogi koje sam objavila u 2007. god., nisu direktno vezani za naziv našeg Bloga: SA IZVIĐAČI. Ali, obeležiti višedecenijske jubileje, znači obeležiti i vreme kada smo mi bili izviđači, i u svojim aktivnostima obeležavali te iste događaje. Osećam se pomalo kao neki hroničar, ali neka, treba i neko takav na našem blogu.

Zlatica

No comments: