Saturday 12 April 2008

Konačno spreman

Pošto mi je već žao mog druga Veska, odlučih da se natjeram i napišem nešto. Tema je generalna, ne poseban topik. Vidim da su se počeli javljati veterani i stariji od mene i po godinama, a i po stažu u izviđačkoj organizaciji. Posebno mi je drago da su to ljudi koje sam već zaboravio i da su postojali. Kao na primjer Osipov Vladimir. Kada sam ja ušao u izviđačku organizaciju, on je već bio stara kajla. Uvijek mi je bio u sjećanju kao izviđač po svim pravilima. Uniforma kompletna, sve zategnuto. Šilja me podsjeti i na tu čuvenu frulu. Hvala mu na podsjećanje kako se prezivao Edo Niger. On je bio član kluba jedno izvjesno vrijeme. Nadimak je dobio po svom dubokom glasu. Mislim čak i da je znao neke crnačke duhovne pjesme. Meni je ostao u sjećanju, jer me na logorovanju u Buljaricama zarazio astronomijom. Cijeli mjesec i po, koliko smo bili zajedno, samo smo gledali u nebo i zvijezde. Veoma često u ranu zoru bi me budio i govorio: "Vidi Sedam Vlašića". I mi smo gledali. Nakraju sam boga molio kad će kiša. Ali sve u svemu jedan izuzetan čovjek. Pošto ne znamo šta je sa njim, ako je živ, drago bi mi bilo da pročita ove redove i da zna da ima izviđača koji ga se još uvijek sjećaju. Ako ne, da ovi redovi budu u znak poštovanja prema njemu.
A sada druge teme. Nije mi jasno što se ne javlja Bećko. Barem on je živa enciklopedija sarajevske izviđačke organizacije, a i čovjek koji je u godinama kada smo mi ostali svoja dupeta posklanjali, još uvijek marševao sa izviđačima, hodao po logorima i smotrama. Pošto smo radili, znam da je profesionalno bio vezan za pisaću mašinu i novinarsku struku. Zato ovim putem naručujem i sa nestrpljenjem očekujem nešto iz te bogate riznice.
Za sve ostale, ako im se štuca, da znaju da ih Gorana (za mene od milja mala Jovanovićka) i ja "olajavamo". To je još jedna pozitivna strana ovog bloga, što mi je podarila partnera sa kojim razmjenjujem pisanu riječ, a ne samo beskonačni niz šala, zanimljivosti i dogodovština.
Svima kombinovani pozdrav (valjda Gorana neće biti "ljubomorna"). I nećemo vam otkriti šta to znači, pa makar nas pekli na tihoj vatri.
Vaš Miroslav Hegenberger, Dado

2 comments:

Vesko said...

oj Vesko kad ti jednom diletantu das da sam pise is alje priloge na blog.kada sam sve uradio i ponosno poslao ustanovim da nisam potpisao.Ovom prilikom pod punom materijalnom i moralnom odgovornoscu izjavljujem da je gornje,literarno remek djelo moj uradak(novo vrijeme pa se mora prilagodjavati)
Pozdrav Dado Hegenberger

++Muhica++ Gorana said...

Nesto me danas ne ide. Nisam ljubomorna sto sviju pozdravljas nasim "kombinovanim". merak mi je sto me zoves "mala jovanovicka" s mojih 55! Gorana