Monday 14 April 2008

JE LI OVO MOGUĆE?

Ako se sjećate, na blogu je nedavno objavljena POTJERNICA sa fotografijama starije generacije izviđača sa apelom da nam se jave, kako bismo što više saznali o prvim danima izviđačke organizacije u Sarajevu. Do danas se još niko nije javio. Pa ipak, naš vrijedni saradnik Midhat Buljubašić-Šilja iskopao je iz svoje "sehare" jedan veoma vrijedan dokument, koji nam je proslijedio a mi ga objavljujemo. Na ovom dokumentu, pod naslovom "Pregled jedinica 'Mlade Bosne' u Sarajevu" od 5. 6. 1953. godine, osnivač izviđačke organizacije u BiH Slavko Butina sačinio je spisak koji prvi put objavljujemo. Slavko Butina






Vjerujemo da će mnogi posjetioci i saradnici bloga ugledati mnoga imena sa tog spiska koja su udarila pečat našoj organizaciji. Pouzdano znamo da su mnogi od njih među nama, pa očekujemo da nam se i jave.

Prošle godine u proljeće, prilikom mog boravka u Sarajevu, mnogi eminentni izviđači su mi rekli da "imam ja dosta toga spremljeno u nekim kutijama, koferima, valja to pronaći..., budi strpljiv".

Priznajte i vi da sam strpljiv. Čekaću ja koliko god treba, ali znam da će se na ovom blogu sigurno otvoriti riznica dragocjenosti iz istorije sarajevskih izviđača. Ja sam uvijek vjerovao u datu izviđačku riječ.

Vesko Vesković


1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.