Friday 16 November 2007

MALO O BLOGU I ANKETI

Ne tako davno, uputili smo jednu anketu svim našim posjetiocima bloga, bivšim i sadašnjim izviđačima Sarajeva, čije e-mail adrese smo imali. Anketa je imala za cilj da da osjetimo šta nam naši prijatelji misle o blogu, šta u blogu nedostaje, kako ga unaprijediti sa željom da bude još više među nama. Iznenadili smo se ipak da su nam se javili mnogi od vas. Može se konstatovati da je blog čitan ili gledan od većine, a da se aktivnost onih koji ga prate svodi na dvije grupe:


– oni koji se javljaju prilozima, fotosima i komenta-
rima i

– oni koji ga gledaju, ali su iz raznoraznih razloga neaktivni.

1. Opšti utisak je da svi žele da i dalje nastavimo sa ovim našim virtualnim druženjem. I vjerujte, nastavićemo dokle god u nama i vama postoji želja da budemo u vezi sa vama. Iz ankete se dalje vidi da mnogi od vas nisu u mogućnosti slati fotose, koji su im izgubljeni u ratnim zbivanjima. Međutim, to i nije neki veliki problem. U našoj dokumentaciji imamo dosta fotografija iz svih perioda rada i aktivnosti sarajevskih izviđača. Dovoljno je da neko ko želi da se priključi malo aktivnije napiše par redaka o nekom svom sjećanju na neki izlet, smotru, akciju, neku dogodovštinu koja mu se desila i eto novih priloga. Mi ćemo ga (u okviru svojih mogućnosti) oplemeniti nekim fotosom. Ne mora to biti neka fotografija iz prošlog perioda. Neka bude i novijeg datuma sa prilogom o sadašnjem izgledu blogovaca, o ponovnim susretima sa starim prijateljima. Dakle, potrebno je samo biti malo ažurniji. Nekada je dovoljno da se na neki prilog samo klikne mišem na "Comment" i napiše svoje mišljenje. Kada je riječ o komentarima, nije dobro kada neki komentarišu komentare i to po nekoliko puta (prepoznaće se oni).


2. Neki su predlagali da odvojimo priloge (na primjer: posebno o jednom odredu a posebno o drugim). Nažalost, to nije ni osnovna funkcija ovog bloga, a ni mi nemamo namjeru ništa odvajati jer smo bili svi zajedno u jednoj organizaciji, te se ni onda nismo dijelili, naprotiv! A da ne govorimo da je to i tehnički neizvodljivo ili možda mi to ne znamo. Najviše nas boli kada nam se neki naši prijatelji jave putem e-mail-a pa napišu: "ne želim da se ulogujem" (upišem e-mail adresu i lozinku); "javiću se kada dobijem inspiraciju"; ili "teško mi je pisati, a tako volim čitati"...

Odgovorićemo im iskreno: nećemo vas više uznemiravati, nećemo vas ni moliti. Na vama je da se sami odlučite. A mi idemo dalje – to je sigurno!




Da je to tako, vidjećete uskoro u novim prilozima na blogu. Slijede prilozi Minkice Bilić-Vesković, Miroslava-Dade Hegenbergera, Miroslava Topića i drugih.

Slijedite nas i vi. Vaše priloge, fotografije možete poslati na sljedeće adrese:

Miroslav Topić: cobertopic@gmail.com

Zlatica Banović: bninzlata@yahoo.com

Veskovići: veskovic@yahoo.com

Z-D-R-A-V-O! zdravo, zdravo, zdravo!!!!

No comments: