Sunday 11 November 2007

IZVIĐAČI BiH NA JAMBOREE-u 2007.

U prilogu na blogu o Svetskoj smotri izviđača, Jamboree 2007, gde je održana centralna proslava 100 godina naše organizacije, ostalo je jedno prazno mesto: nismo imali podatke o kontingentu BiH, ni amblem. Ostalo je i obećanje da ćemo to objaviti kada nabavimo. Nabavljeno, baš od jednog od učesnika. Evo šta nam je Zeko poslao:



IZVJEŠTAJ SA 21. JAMBOREE-A U ENGLESKOJ


21. jamboree održao se u terminu od 27. 07. do 08. 08. 2007. godine u Hylands Parku u Chelmsfordu, pokrajina Essex u srcu Engleske. Na jamboree-u je bilo prisutno 40.000 učesnika i osoblja (32.000 učesnika i 8.000 osoblja). Bosanskohercegovački kontingent brojao je 8 učesnika, 5 učesnika iz SI RS i 3 učesnika iz SI FBiH.
BiH kontingent je bio smješten u kampu TROPIK, potkamp MANGROVE, sa još 35 zemalja: Alžir, Azerbajdžan, Belgija, Brazil, Egipat, Ekvador, Finska, Francuska, Grčka, Grenada, Gvajana, Hong Kong, Indija, Indonezija, Island, Italija, Japan, Južna Afrika, Kipar / Cipar, Kolumbija, Kuvajt, Mađarska, Meksiko, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Ruska federacija, SAD, Surinam, Španija, Švajcarska / Švicarska, UK, Venecuela.
Četu izviđača u kojoj smo mi bili činilo je 30 izviđača iz Belgije i 8 izviđača iz BiH.

Slika svih izviđača iz kontingenta, za uspomenu pored znaka WOMSa

Najzanimljivije je bilo u obilasku Gillwell parka, gdje se pored staze izazova nalaze i muzej izviđaštva i muzej sa ličnim stvarima B. P.-a, zatim u Terra villu i Aqua villu, gdje su se predstavile sve zemlje učesnice (izuzev BiH) sa svojim tradicionalnim nošnjama, hranom, kulturom i sl...
Najljepše je bilo za vrijeme ceremonije skautske zore (Sunrise day – proslava 100 godina skautizma), gdje nam se između ostalih obratio i praunuk B. P.-a i pročitao nam pismo oporuke skautima svijeta. Po završetku ceremonije skupljali smo potpise na maramu Sunrise day.
Najpoučnije je bilo na radionicama Elemental (vatra, voda, vazduh, zemlja) i Global Development Boulevarda (radionice o siromaštvu u svijetu, aids-u, ekologiji i sl.).
Najviše smo se umorili na radionici Starburst (pomoć lokalnoj zajednici), gdje smo izgradili tri mostića, kućicu za ptice, naučili paliti vatru bez šibica i upaljača, izrađivali predmete od drveta uz pomoć starih ručnih mašina.
Takođe jedan od ljepših momenata na jamboreeu je bio i Food festival po kampovima, gdje smo i mi predstavili BiH u lijepom svjetlu, počastili smo sve koji su prilazili našem štandu, koji je bio prepun propagandnog materijala o ljepotama i turističkim destinacijama Bosne i Hercegovine, kahvom – pravom bosanskom i rahatlokumom. Prijatelji iz Italije i Portorika su bili oduševljeni pa su u više navrata dolazili u posjetu kod nas na kahvu. A Italijanke to naše gostoprimstvo vratiše punom zdjelom špageta bolonjez.

Iako je jamboree u ljetnom periodu, kupali se nismo ali smo plovili i jedrili po jezeru za vrijeme Splash aktivnosti.
Dva člana našeg kontingenta su boravila tri dana na Brownsie island-u, mjestu gdje je prije 100. godina Baden-Powell održao prvi skautski kamp, i u ime izviđača BiH položila svečanu zakletvu.

Ovo je bilo jedno prelijepo iskustvo i imali smo šta vidjeti i naučiti.


S poštovanjem,

Vođa BiH kontingenta iz SI FBiH Zekerijah Avdić
Zenica, 01. 11. 2007. god.

1 comment:

Maša said...

na jednoj slici u clanovi SIOZ Zeko i Hana prepuni su utisaka kazu da im je prelijepo bilo =)