Saturday 1 September 2007

BREGA MEĐU NAMA



E, pa pogledajte malo bolje ova dva fotosa. Na prvom fotosu su niko drugi do Goran Bregović, da, Brega iz “Bijelog Dugmeta”, i njegov izviđački vođa Slobodan Borovčanin. Slika je načinjena na logorovanju odreda izviđača “Mustafa Dovadžija” na planini Rudnik u Srbiji, tamo neke 1964. ili 1965. godine.

Na drugoj fotografiji je grupna slika sa istog logorovanja. Kako nam je napisao Slobodan Borovčanin, u gornjem redu su (s lijeva na desno): Goran-Gricko Bregović, Slobodan-Slobo Borovčanin i Ahmed Hodžić . U drugom, donjem, redu su: Safer Muratagić (Slobodanov vjenčani kum), Malik Hot i Čedo Skakavac. Goran je na relaciji Beograd – Pariz i ostatak svijeta. Slobo je na relaciji Kanada – domovina, dok je Ahmed Hodžić odavno dobar ugostitelj u Njemačkoj. Safer je bio i poslije rata u Švedskoj, a preminuo 6. februara 2006. Čedo Skakavac je u Beogradu, dok za Malika Hota nemam nikakvih informacija. Naravno, svih se rado sjećam, piše Slobodan, i dodaje da bi mu posebno drago bilo da se i oni jave na naš blog.

Ono što ostaje nedorečeno je pitanje: je li li tada nastala ideja o formiranju vokalno-instrumentalne grupe "IZOHIPSE"? Ako neko zna, nek nam se javi bar u komentaru.

1 comment:

cober said...

Nebih znao tvrditi kada i gdje je rodjena ideja, ali znam da je Brega sa "IZOHIPSAMA" nastupao u tehničkoj školi.Skoro sam siguran, 1966. a možda i godinu ranije.

Pozdrav, cober