Tuesday 26 June 2007

100 GODINA SKAUTA U UK





Da čovjek ne povjeruje. Na vašem i našem blogu javljaju se mnogi vama i nama znani prijatelji. Neki su nas pronašli preko Googlea, pa kažu da će se uskoro i oni javiti. Drugi su opet čuli od svojih prijatelja i, uglavnom, broj posjetilaca bloga raste iz dana u dan. Doduše, ima i onih za koje pouzdano znamo da zavire u blog a javiće se, kako sami kažu: ”kada dobiju inspiraciju”. Vrijedi biti strpljiv i smiren, pa valjda i to vrijeme dođe ili život prođe.
Evo nas ponovo u Londonu. Sarajevski prijatelji, a među kojima je i ne mali broj onih koji su bili planinke ili izviđači, povremeno se sastaju na sjeveru Londona. Uvijek su to lijepa druženja, poetske ili književne večeri, predavanja… koja se završe po nekom nepisanom pravilu u nekom od obližnjih pabova.
Tako je bilo prošle srijede (20. 06.), kada smo se sastali na uobičajenom mjestu na Hendonu (dio Londona). Nakon veoma uspješnog predavanja nekadašnjeg izviđača Svete Gačinovića, svi skupa smo otišli u obližnji pab. I dok smo se mi “zagrijavali”, na naše iznenađenje u pab je ušla jedna omanja grupa skauta sa Hendona. Nosili su pune pladnjeve bogatih sendviča te ih nudili gostima paba. Na naše pitanje koliko košta sendvič, rekli su da je besplatno, a razlog je proslava 100 godina od osnivanja skautske organizacije.
(Vidi prilog od 7. aprila ove godine – Emira Kršlak – bista Baden-Powella – osnivača skauta). Nakon upoznavanja, lokalni skauti su bili veseli pri saznanju da smo skoro svi bivši izviđači. Da smo samo malo duže ostali, zapjevali bismo još “Vesela braća smo mi brđani”.
Z-D-R-A-V-O! ZDRAVO, ZDRAVO, ZDRAVO!
Minkica i Vesko

Fotosi:
1. Prvo se okupimo;
2. Zatim se malo "konstruktivno" potkrijepimo;
3. Ja bih cijeli život bio među njima i
4. Skautkinje i ex-izviđači Sarajeva (Kica, Mia, Sveto, Branka i Vesko)

3 comments:

zlatica said...

Da li sam uspela,videcemo!
Lepo je sto sirite bratstvo i jedinstvo po celoj Evropi, ali to su sve stogodisnjaci. Koliko sam zapamtila slave 100-ti rodjendan.
Ovaj komentar je prvi i probni. Zlatica

Vesko said...

Onaj Vas sastanak sa engl.skautima u pub-u me obradovao, samo tako nastavite. Bas Vam zavidim. Mozda se nekad i neki od nas iz Sarajeva pridruzimo.
Pozdrav,
Zlatan Lucic, Sarajevo

cober said...

Zavidim vam na druženju jer sumnjam da bi to i tako mogli izvesti u Sarajevu. Ovdje su, nažalost,pogrebi najbolja šansa da vidiš na okupu neku staru raju.
Pozdrav svima, a posebno Miji,jer je nisam vidio 100 godina
Cober