Saturday 4 January 2014

MOJE ISTRAŽIVANJE O OI „BORIŠA KOVAČEVIĆ“ - Vesko Veskovć


MOJE ISTRAŽIVANJE O OI „BORIŠA KOVAČEVIĆ“
Kao autor ovog bloga često listam stare priloge. U nekoliko navrata pisao sam o svom Odredu izviđača „Boriša Kovačević“, koji je nosio ime narodnog heroja gdje sam rječju i slikom pisao o svemu čega sam se sjetio od perioda od 1960. godine.
 
Tako sam u objavljenim prilozima meni dragih saradnika došao do podatka da je odred postojao od 1957. godine. Jedan od prvih priloga koji me je na to naveo je prilog Gorana Rubila kada je dostavio priloge predratnog skauta ( prije II svjetskog rata) Ešrefa Smajevića-Ešketa, zvanog „Sivi vuk“ a koji su objavljivani  u novinama koje je izdavao SI BiH. U tom sam prilogu pročitao da je moj odred formiran 1957. godine nakon sarajevskih odreda „Mlada Bosna“, „Slaviša Vajner Čiča“ i „Pavle Goranin Ilija“ i “Mladi radnik”.

                                                               Povečaj sliku teksta
 
Osnovna škola "Boriša Kovačević" u kojoj je od 1960. godine je djelovao istoimeni odred.
Cijelo vrijeme sam malo znao o istorijatu mog odreda ali me stalno potajno vodila želja da više saznam o djelovanju odreda od osnivanja a pogotovo zašto je nakon par godina prestao sa djelovanjem.Tako sam dugo tapkao u mjestu. Sve me je to podjećalo na naše podneblje gdje su ljudi u večini slučajeva mislili da istorija počinje od njihovog doba.  To me je  zainteresovalo pa sam u svojim dokumentima iz mog izviđačkog života pronašao i ovo:

 
Sigurno sam znao da je ovaj amblem i ova diploma nastala u periodu kada ja više nisam bio član odreda. Možda je moja greška što tada nisam o tome pričao sa našim dugogodišnjim starješinom Ratkom Todovićem. Sve one koje sam o tome pitao ( a znače oni sa kim sam pričao o tome) nisu znali ili su zaboravili, što nije ni čudno - godine su ipak učinile svoje.
Vremenom sam se u Londonu upoznao sa sada meni dragim prijateljem dr. Svetom Gačinovićem, koji je radio na nuklearnoj medicine KC ”Koševo” koji mi je rekao da je bio izviđač Borišinog odreda te da je bio član čete poriječana. Evocirao mi je uspomene kako su se kajacima spuštali niz Miljacku, kada bi puštali branu za vrijeme tadašnjih državnih praznika, te kako su bili ponosni na aplauze građana Sarajeva.
Na jednom izletu u okolini Londona proslavljali smo 1. Maj. na ovoj fotografiji su u donjem dijelu: Sveto Gačinović (nekad poriječanin OI BK ), Branka Danon (nekad planinka OI SVČ )  a u gornjem redu stoje Minkica (nekad planinka OI SVČ) i Vesko Vesković (nekad izviđač OI BK) i Mija Kordić (nekad planinka OI SVČ)

Miro Mehmedbašić u Beogradskoj ulici u Kovačićima.
Putem novih komunikaciskih veza na Face Book stupio sam u kontakt sa Mirom Mehmedbašićem. Vidio sam da mi je njegov lik poznat iz Sarajeva, od ranije iz: Kovačića i Grbavice. U daljnjim kontaktima saznao sam da je i on bio član odreda “Boriša Kovačević”. 
I evo šta mi je napisao:
"Moj stariji brat i ja i smo bili prvo poletarci u odredu “ Mladi Radnik” a kada smo preselili onda smo molili oca Hajrudina Mehmedbašića da i mi imamo na Grbavici izviđački odred. Otac mi je bio uvaženi novinar u sarajevskim glasilima.


Izviđačka porodica Mehmedbašić: stoji Gordana a u drugom redu su s lijeva na desno: Miro, mama, tata Hajrudin i stariji brat Mustafa-Muta
Prvi starješina IO BK bio je moj otac ( Hajrudin Mehmedbašić ), dok je prvi načelnik je bio Dragan Smolić iz Šipova  koji je u to vrijeme završio Elektroprivrednu školu "Jaroslav Černi". U starješinstvu odreda, koliko se sjećam bili su Ilija Stojisavljević, Đorđe Cvijić, Ivan Gliha…. Bio sam čak i zamjenik načelnika odreda BK, imao sve tri zvijezde i vjestarstvo partizanskog kurira. Pita mene jedan US General jesu li ti izviđači neka komunistička organizacija, a moj odgovor je bio jednako koliko su i US Skauti.

Koliko me pamćenje služi osim mog starijeg brata Mustafe koga su zvali Muta, od imena mojih drugara sjećam se i Mirze Mušanovića, Brane Radića-Toje. Osim Svete u četi poriječana bio je Ramiz Hasagić i Vinko Brkić koji je stanovao na vrhu Trnovske ulice a pravio je kajake. Nažalost, poslijednji rat na našim prostorima učinio je i to da sam izgubio svu svoju izviđačku dokumentaciju."
Bilo bi nepravedno ne spomenuti I Enesa Arifhođića, koji nam se priključio i u prvim godina bio skupa sa nama. Bio je i načelnik odreda. Jednom prilikom kod njega u stanu, u Kovačićima vidjeo sam mu gornji dio uniforme kao i izviđački kaiš. Samo je spomenuo da je bio član odreda ali više podataka nije iznosio. Možda sam i ja kriv što tada nisam više insistirao na tome.

Prošle su mnoge godine a ja kao i mnogi izviđači OI "Boriša Kovačević" još ne znaju sve činjenice i podatke kako i zbog čega je odred 1959. godine prestao sa radom. Zato, ako bilo ko od spomenutih nekadašnjih izviđača, ili od bilo koga ko je u to vrijeme bio izviđač našeg odreda i znao svu situaciju, bilo bi lijepo da nam se javi. Ukoliko to uspijemo, zaokružili bi jednu divnu priču o našem odredu.

Svoje priloge, sugestije, fotografije šaljite na već poznate adrese:
cobertopic@gmail.com i vesko939@gmail.com

 

1 comment:

Unknown said...

Steta sto je unuka Borise Kovacevica odlucila da bude cetnikusa pa je pocetkom agresije na Sarajevo sluzila kao dojavljivacica kretanja komsija i sl. za racun Paljanskih ''fasista'' tj. komunista i komunisticke JNA.
Ili su pak uvijek bili i ostali jedno te isto velikosrBsko smece...