Wednesday 8 January 2014

MALO O IZVIĐAČKIM DOMOVIMA

Govoriti o izviđačkim domovima u svijetu ili pak kod nas, zahtjevalo bi dosta vremena. Ali gdje god da postoji skautska organizacija postoje i domovi gdje se okupljaju skauti. Tako nam je još davno Emira Kršlak poslala jedan divan prilog  kada je sa grupom izviđača boravila u Velikoj Britaniji. Da nebi gubili vrijeme preporučujemo da ga pogledate u potpunosti a objavljen je 7. i 11. novembra 2007 godine. Jedna od fotografija je i ona koja prikazuje mjesto gdje se nalazi dom skauta ove zemlje. 
 


Sama zgrada nalazi se dosta udaljena od Londona do koje se dolazi vozom te laganim pješačenjem od 20 minuta. U ovom objekatu su razne prostorije u kojim rade profesionalci I zadatak im je da pružaju punu pomoč svim skautima. Također tu se nalaze razni kabineti za prektičnu obuku, velika trpezarija kao i omanji muzej. Sama zgrada okružena je bjelogoričnom šumom a razni puteljci vas vode do različitih terena gdje u mjesta za upražnjavanje skutskih vještina kao i manji objekti gdje se mogu kupiti sve što je skautima potrebno ( uniforme, marame, ruksaci, šatori, skautska literatura i mnogobrojni amblemi). Jednostavno rečeno - raj za skaute, pogotovo kada je vrijeme lijepo. Međutim, saznali smo da se u večim gradovima nalaze slični objekti koji nisu tako pompezni. Naime, u svakom manjem gradiću, mjestu gdje postoji skautska organizacija, svaka jedinica ima svoje manje objekte u kojim sa održavaju sastanci i čuva oprema jedinice. Ovi manji objekti su obično donacija nekih privrednih organizacija ili ne rijetko poklon skupljen od novca koji poklanjaju roditelji ili pojedinci. Evo nekoliko objekata u blizini Ričmonda.












Danas u Bosni i Hecegovini, izviđačka organizacija ponovo uzima zamaha. Zahvaljujući prvenstveno etuzijastima, organizacija posebne napretke čini u Zenici, Mostaru, Prijedoru, Konjicu, Tešnju, Širokom Brijegu......gdje izviđačka organizacija ima svoje domove i kampove na radost svojih članova a posebno najmlađih. U ovom trenutku ne raspolažemo snimcima ovih objekata pa upučujemo poziv svim onim koji ih imaju, da nam ih proslijede. Obečavamo da ćemo ih ubaciti u ovaj prilog.

Ipak smo se potrudili i dobili svježe snimke relativno novih objekata OI "Crni vrh" iz Tešnja. Vrijedni aktivisti su napravili svoj dom na Kiseljaku nedaleko od Tešnja. Pa evo i vi pogledajte.



                                   Evo šta su učinile vrijedne ruke tešanjskih entuzijasta.
                                  Izviđački dom na Kiseljaku kod Tešnja u punom sjaju.
                                                            Još jedan snimak nije na odmet.
                                  I evo zimske idile. Sve je spremno za skorašnje zimovanje!



Ne, nije kraj ovog priloga. Sve starije generacije sarajevskih izviđača uvijek se sječaju Doma izviđača na Mejtašu u Sarajevu. I ne samo sarajlije nego i svi izđviđači u Bosni i Hercegovini, kojima je ovaj dom bio ponos i mjesto okupljanja svih onih koji su volili i danas vole javorov list.


Zašto ne reči da smo prije skauta u Britaniji imali ovaj velelepni objekat u koji su uloženo hiljade sati dobrovoljnog rada svih izviđača. Imali smo zvjezdarnicu, topografske kabinete, dvoranu za skupštine, za drugarske večeri.... imali smo i profesionalce koji su znali kako se radi sa mladima.
I prokleti rat učinio je mnogo zla pa i nama izviđačima. Kojekakve restitucije dovele su do toga da je vlasnik  Doma, izviđačka organizacija ostala bez svojeg mjesta bitisanja, mjesta okupljanja mladih. Danas u njemu, kažu radi obližnja škola a izviđači su smješteni "među zvijezdama" I dat im je na korištenje jedan sobičak". Zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca iz Sarajeva i našem drugu - nekadašnjem izvđaču Azemu Mehonjiću, danas uvaženom advokatu, povračen je Dom izviđača pravosnažnom sudskom odlukom. Hvala njemu posebno i ostalim na trudu. Ali, odluke sudova su jedna strana  a povračaj u prijašnje stanje je ono što željno očekujemo
Ostaje da se vidi šta će se dešavati dalje? A ja, i svi moji, naši drugovi izviđači u Sarajevu, u BiH i iz dijaspore-rasejanja ćemo se radovati da se svi opet okupimo na ovom mjestu. Valjda  ipak nećemo opet tako dugo čekati. Vjerujem u novo izabrano rukovodstvo SI u BiH, vjerujemo u energiju tih mladih ljudi zajedno sa Emirom Kršlak na čelu i želim - želimo im mnogo uspjeha! 



Vesko Vesković

No comments: