Wednesday 27 June 2012

NISAM VAS ZABORAVIO - Iz Kanade javlja se Buco


Nakon dužeg vremena dobili smo još jedan prilog našeg saradnika na blogu, Drage Petrovića – Buce. Ovog puta javio se iz mjesta Moose Jaw sa susreta lokalnih skauta iz Saskacevena u Kanadi.


 Svake godine u sklopu svojih aktivnosti skauti Saskacevana organizuju svoj trodnevni kamp, na kojem se okupe skauti iz cijele Provincije. Ove godine to je bio susret Cubs i Beavers /mlađe generacije skauta/ u kampu Totamawihk u neposrednoj blizini Moose Jaw,  8-10 juna sa učešćem oko 240 članova. Prethodnih godina tema kampa je bila svemir i teme sa Zapada,  dok je ove godine tema bila Srednji vijek. Svaka grupa imala je zadatak da uredi svoj logor / šatore i skloništa/ da izgledaju u skladu sa srednjevijekovnim zamkovima, a oko logorišta su se od kamenja podizale prave utvrde.
Cilj ovih aktivnosti je da se djeca nauće dinamici malih grupa, kako da međusobno kooperiraju i rade zajedno, da se kod njih razvije liderski stil ali i da se usavrše i vještine potrebne za boravak u prirodi, a sve sa željom da se djeca maknu od medija i elektronike makar za trenutak  u kojem će osjetiti svoj kontakt sa prirodom ali i sa samim sobom. Kroz raznolika takmičenja na srednjevijekovne teme dio vremena je posvećen i međusobnom druženju i neposrednom kontaktu među Cubs i Beavers kroz neformalne posjete logora jednih drugima. Susret je okončan u nedelju a svi su se puni novih doživljaja vratili svojim kućama do nekog narednog susreta.
       Scouts Moose Jaw su se ponovo oglasili 21 juna  učešćem u tradicionalnoj gradskoj paradi, ćime su sebe i svoj program predstavili svojim  sugrađanima svojim jasno obilježenim vozilom sa kojeg su dijelili razlicite publikacije koje afirmišu ovu organizaciju.
Do narednog javljanja pozdrav svima od Buce.

No comments: