Friday 13 January 2012

DAVNI SUSRETI SA BIHAČKIM IZVIĐAČIMA


Nebih ni napisao ovaj prilog da slučajno ili namjerno ne zavirih u Facebook, gdje opet slučajno naiđoh na prilog o bihačkim izviđačima. Taj prilog postavio je Buco Petrović, naš stari već saradnik koji živi i radi u Kanadi. Koristio je mnoštvo fotografija njegovog, vjerujem starijeg druga iz izviđačkih dana, Huseina Šabanagića. Onda se sjetih da se početkom šezdesetih godina u OI "Boriša Kovačević" priključio i Branko Rip, koji je svoje najranije dane upravo provodio u OI "Mahmut Ibrahimpašić" iz Bihaća. Prvu ljubav ( mislim izviđačku, da oprosti njegova današnja supruga i bivša planinaka) nije mogao lako preboliti, pa kako mi je postao drag prijatelj, pričajući o Bihaću, o Uni, o korzu "od kina do pumpe", o svojim izviđačkim prijateljima.....mislio sam, izvinite na izrazu, j...š Njujork kako li je lijepo tamo. Uglavnom, sticajem okolnosti neko je predložio da jedan prvomajski izlet organizujemo posjetom Bihaću, Plitvičkim jezerima kao i druženjem sa biščanima.
Upoznali smo tada:
divne prijatelje, slobodno mogu reći "kremu tadašnjih bihačkih izviđača", bar meni drage i ostale u siječanju: Hilmija, Radojka, Joško, Azra, Fahro, Ljilja, Dragan, Tanja, Učo....

Tokom trodnevnog druženja imali smo priliku upoznati Bihać a posebno uživati na Plitvičkim jezerima, okruženi pažnjom naših domačina odakle su i nastale fotografije koje ranije nismo imali priliku vidjeti.
1. Fotografija učesnika ovog nezaboravnog izleta. Sa lijeve strane u prvom redu malo sagnut stoji i naš domačin Husein Šabanagić.
2.Veseli i vrijedni domačini su nas vozili Velikim jezerom na prekrasnim Plitvicama. Na ovom snimku vide se s,lijeva na desno; Mirjana Lazarević, Gorjana Ostojić, Jasna Gajić, Stanka Josifovska ( tražimo je već duže vrijeme ), Rešad Karamešić, dok su u drugom dijelu čamca naši domačini.

Među objavljenim fotografijama na Facebook nalazi se još mnogo fotografija. I ako je od tada prošlo skoro 50 godina, izdvojili smo i ove dvije fotografije gdje je pred Izviđačkim domovima na Palama, Husein sa ;
3....Tonkom Dugonjić, starješinom OI"Vaso Miskin Crni" i još jednim izviđačem.
4......sa Senadom Glincem, izviđačem OI" Ivo Veličan" sa Iliđe, vjerovatno kada su bili polaznici prve klase RŠNO na Palama.

I vjerovatno se pitate što sam ovo objavio? Želja mi je da se bar neki od bihačkih izviđaća javi, tim više jer nas osim ovog davnog izleta i tadašnjeg druženja vežu uspomene na zajedničke prijatelje, Seku i Savu Carevića, a koji su bili u oba odreda ostavili trajne uspomene na njih.
V.Vesković

No comments: