Thursday 14 July 2011

BILI SMO U SARAJEVU

Tokom mjeseca juna boravili smo u Sarajevu. Baš kao i svaki put, sreli smo svoje drage prijatelje, sa kojima smo proveli godine družeći se na mnogim izletima, logorima, školama, smotrama i ostalim manifestacijama koje su bile i ostale dio naših života. Naše susrete sa njima imali smo u slastičarni “Palma” na Grbavici 2, u Velikoj bašti, u “Imperijalu”, na Baščaršiji… Susreti su bili sazvani na brzinu, ali, kao i uvijek, odaziv je bio izvrstan. Bili su to susreti sa prijateljima koji su se, nakon srdačnog pozdrava, nastavili kao da smo se jučer rastali.






Na našem prvom skupu u “Palmi” 14. juna bili su: Bećir Gribajčević-Bećko, Krsto Laganin-Kićo, Blanka Laganin, Vahida Mičijević, Nedžad Dizdarević-Nećko, Branko Parla, Midhad Buljubašić-Šilja, Lejla Buljubašić, Miroslav Topić-Cober, Alija Preljević-Karanfil i nas dvoje – Minka i Vesko. Veselu atmosferu koja je vladala prekinula je vijest iz Praga (prenio nam ju je Karanfil) da među nama nema više


istaknutog izviđača, novinara, privrednika, a iznad svega našeg prijatelja Ljubiše Jakšića. Uz evociranje sjećanja na razne nebrojene susrete sa njim, o njegovom doprinosu razvoja sarajevskih i bosanskohercegovačkih izviđača, svi su sa sjetom govorili. Iako udaljeni od Praga, to je bio i naš oproštaj sa njim.






Da susret nije prošao tek tako, bilo je i iznenađenja i za blog. Naime, naš Kićo obećao je da će svoj „kofer uspomena” iz izviđačkog doba napokon otvoriti i bar neke dijelove ustupiti nam za objavljivanje. Spomenuo je da ima dosta fotografija iz 60-tih godina, a koje do sada nisu objavljivane, na primjer iz vremena obnove odnosno izgradnje izviđačkih domova na Kalovitim brdima na Palama, fotografija sa Smotre SIBiH u Čapljini 1972. i drugih. Midhat Buljubašić dao nam je jedan CD iz koga ćemo, kako je rekao, naći dosta interesantnih stvari koje nam mogu koristiti.


Naš susret završili smo dogovorom da ćemo na blogu imati vijesti sa narednog susreta izviđača na Boračkom jezeru početkom augusta, da ćemo (vjerovatno) imati i vijesti sa smotre izviđača Srbije u Šapcu, također u augustu. Dakle, imaćemo dosta materijala uz, nadati se, mnoštvo priloga svih vas koji pratite ovaj blog.


Našim prijateljima, veteranima izviđačima Sarajeva, poželjeli smo dobro zdravlje i uzajamne posjete. I već ih iščekujemo sa radošću.


Minkica i Vesko Vesković

No comments: