Friday 3 June 2011

RTUO – RIPV – ROT → COT – JIPV 1972. godine

.

POKUŠAJ DA SLOŽIMO KOCKICE

Nekad bilo, sada se sjećamo

Ovo je prilog nas, nekadašnjih “orijentiraca” da se zajedno podsjetimo na takmičenja u orijentaciji, da se podsjetimo na imena odreda, na takmičare koji su sačinjavali ekipe, na rezultate takmičenja, na ljude koji su organizovali i vodili takmičenja


SAVEZ IZVIĐAČA BIH

REPUBLIČKO TAKMIČENJE U ORIJENTACIJI

RTUO – RIPV – ROT

CENTRALNO ORIJENTACIONO TAKMIČENJE

COT – JIPV


"Ko je jednom prolio znoj na kros-stazi ostao je vječito privržen ovoj najatraktivnijoj izviđačkoj disciplini. Takmičenje u orijentaciji je bilo najsvestranija provjera znanja, psiholoških i fizičkih mogućnosti svakog pojedinca. Kros-staza je bila pozornica malih drama i komedija ali, prije svega, smotra volje i upornosti. Ekipa, ako je živjela jednom dušom, nikada nije pretrpjela neuspjeh. Poslije svakog krosa bogatiji smo bili uvijek za jedno novo povjerenje ukazano samom sebi, jer smo savladali nove prepreke i napore. Tereni na kojima smo se takmičili bili su pretežno mjesta koja se pamte, kao što su: Romanija, Kozara, Zelengora, Volujak, Konjuh, Grmeč, Ozren, rijeka Neretva, Sutjeska, Drina, Piva, Tara..."

Svi mi orijentirci ovako smo doživljavali svako takmičenje. A ipak, dogodilo se da za tu, 1972. godinu nemamo nikakvih podataka, osim amblema. Čak ne znamo ni gdje je bilo Centralno takmičenje. Napišemo na svakom prilogu da nam pomognete. Ovog puta vidite kako nam je teško bez vaše pomoći.

Pretraživanjem po Facebooku i drugim Internet-prezentacijama našli smo nekoliko slika, jedan šturi opis koji nagovještava gdje je bio COT. Veliki trud ali malo rezultata.


XIII RTUO NERETVA – MOSTAR – 1972. godine




Cele, Labud Ranđelović, Aco Aleksić, Cupo, Zoran Maksimović

Ove slike je objavio na Facebooku Zoran Maksimović. Članovi ekipe iz Visokog, ali ne znamo koje su mjesto osvojili.

IO SIBiHa dodijelio nagrade za 5 i 10 godina rada na organizaciji RTUOa. Nagrade predao predsjednik Saveza Vaso Radić. Nagrađeni:
Bećir Gribajčević za 10 god. rada na RTUO – nagrada gramofon

Midhat Buljubašić za 10 god. rada na RTUO – nagrada ručni sat
Mladen Stijačić za 5 god. rada na RTUO – nagrada fotoaparat




XIV COT – 1972.

Plasman ekipa iz BIH
Izviđači: ?
Planinke: ?


Ekipa odreda "Huso Hodžić", danas OI "Crni vrh" iz Tešnja

KISELJAK 1972. pripreme za takmičenje


Možda ova slika govori mnogo: na RTUO je pobijedila ekipa iz Tešnja, a COT je održan u Kiseljaku.


.
Molimo sve dobronamjerne za pomoć, da svojim sjećanjima, raznim dokumentima – Vjesnicima i drugim zvaničnim glasnicima, fotosima, drugim zapisima (tonskim ili video), pripomognu u kompletiranju ove nakane. Posebno one koji raspolažu dokumentacijom za period 1974. – 1991. godina

Stalno zahvalni

Bećko, Šilja i uredništvo bloga
.

No comments: