Sunday, 12 June 2011

NOVI PRILOG IZ BEOGRADA – Ljiljana Cvetković

.
Ima već godina dana kako je Bećko Gribajčević predložio da blog “SA izviđači” proširi svoje stranice, da postane blog, kako to piše na logu:
''Blog svih onih koji su voljeli, vole i koji će voljeti izviđačku organizaciju”.

Na našim stranicama javljaju se ne samo izviđači iz Sarajeva već i izviđači iz BiH, Hrvatske, Srbije, a imali smo prilog i iz Crne Gore. Uostalom, rekli bismo da se krug svakim danom širi.
.
.
.
Iz Beograda nam se javila sa svojim prilogom Ljiljana Cvetković, načelnik OI “Vasa Čarapić”, koji sa radošću objavljujemo.
.

ОДРЕД ИЗВИЂАЧА „ВАСА ЧАРАПИЋ“ – БЕОГРАД

.
.Одред извиђача „Васа Чарапић“ настао је 28. 12. 1952, на иницијативу ученика и професора Прве београдске гимназије, реорганизацијом београдске извиђачке организације (београдског стега) на четири одреда извиђача. Први течај за вође чета (шумску школу) похађали су наши чланови Озрен Мостарлић и Владимир Недељковић, који постају и прве вође чета. Наши чланови су у претходних 56 година похађали велики број водничких течајева и били учесници скоро свих шумских школа. Такође, учествовали су и на великом броју семинара за извиђачке инструкторе, предводнике, саветовањима за старешине и начелнике, на којима су често били и предавачи.

.
.


Наш одред је, у својој дугој и богатој историји, учествовао у свим значајнијим активностима извиђачке организације код нас и у свету. Били смо активни учесници свих десет смотри Савеза извиђача Југославије, као и свих седам смотри Савеза извиђача Србије. Такође, имали смо запажено учешће и велике успехе на свим смотрама Савеза извиђача Београда, на којима смо дали свој допринос као учесници и организатори.


World Scout Jamboree 2007.


.WSJ 2007. у Енглеској

.Учествовали смо на великом броју међународних активности, од којих посебно истичемо 20. светску смотру извиђача (20. World Scout Jamboree) у Тајланду 2003. године и 21. светску смотру извиђача (21. World Scout Jamboree) у Енглеској 2007. године, Прву смотру Савеза извиђача Републике Српске 1999. године, смотру извиђача Русије 1999. године, европску смотру извиђача узраста од 16 до 22 године (Roverway) у Португалији 2003. године, Смотру извиђача централне Европе (Concordia 2010) одржану у Мађарској. Наши истакнути чланови су учествовали у организацији активности у светском извиђачком центру у Кандерштагу – Швајцарска, као део међународног сервисног тима, на форуму светске скаутске организације (WOSM) за програм намењен младим и одраслим особама у извиђачкој организацији (на Малти, у Шпанији и Словенији), а наш дугогодишњи начелник Исидора Јуришевић имала је част да као први волонтер из наше земље учествује у реализацији летњег кампа Савеза извиђача Америке (Boy Scouts of America).

.


Смотра извиђача Београда 2011.

кутак за одмарање

Смотра извиђача Београда 2009.год
.
Током свог постојања, наш одред је постигао значајне успехе на многобројним манифестацијама и за свој рад и залагање добио велики број плакета и признања међу којима се издвајају „Сребрни јаворов лист са зрацима“, „Златни јаворов лист са зрацима“, „Златни извиђачки знак“, „Златна плакета извиђачке заставе“. Носиоци смо и великог броја звања „Одред орлова“, а наше чете су освајале звања „Чета орлова“. Наш одред може да се похвали великим бројем извиђача са звањем „Извиђач орао“, као и бројним носиоцима звања „Извиђачки инструктор првог степена“ и „Извиђачки инструктор другог степена“. Један број наших чланова поседује одликовања „Сребрни јаворов лист са зрацима“, „Златни јаворов лист са зрацима“. Имајући у виду стручност, извиђачко знање и умешност у руковођењу јединицама, не треба да чуди податак да су наши чланови често били бирани за старешине Савеза извиђача Београда, чланове Старешинства Савеза извиђача Београда, Савеза извиђача Србије и Савеза извиђача Југославије, или постављани на место начелника Савеза извиђача Београда.

.Зимовање Рајац – 2009.
.
Одред извиђача „Васа Чарапић“ традиционално сваке године, у мају, организује акцију „Илегалац на Старом граду“. Учесници у току такмичења самостално откривају значајне локалитете на којима их чекају бројни занимљиви задаци у зависности од теме. Акција је ове године одржана у периоду од 20. 05 до 22. 05. 2011. Стаза за најмлађе чланове се налазила на Калемегдану, док је за остале учеснике стаза обухватала шири центар града. Камп је био смештен на Калемегдану, на Доњем граду. Старешина акције је био Никола Ђорђевић а начелник акције Љиљана Цветковић.

.
.
Тема акције се сваке године мења, а ове године је циљ акције био савлађивање вештарства и вештине глумац. Извиђачи су имали прилику да се опробају у пантомими, рецитовању, маскирању, приказивању знања о филму, позоришту и глуми и многим другим занимљивим активностима. Такође, део програма је био организован у Установи Културе „Вук“, која нам је изашла у сусрет и уступила позоришну салу. Учесници су имали прилику да присуствују глумачкој радионици коју је водио глумац Иван Томић.
.
.
.
.
Љиљана Цветковић
.
З Д Р А В О –
ЗДРАВО, ЗДРАВО, ЗДРАВО

.


No comments: