Wednesday 1 September 2010

I TAKO 500 PUTA


Nepune četiri godine, evo, ovaj naš blog je sa vama. Našu tada malu ideju ostvarili smo uz vel
ike početničke muke, ne nadajući se nekom većem uspjehu. Već početkom izlaženja pojedinih priloga na blogu pridružili su nam se naši i vaši prijatelji, zašto ih i ne navesti: Miroslav Topić-Cober, Zlatica Ninić, Dado Hegenberger i Gorana Jovanović. Mic po mic ispravljali smo naše greške, polagano profilirali blog, sa vama već poznatim rubrikama. Priključenjem na blog Emira Omanovića, Vladimira Osipova-Repete, Midhata Buljubašića i Bećira Gribajčevića, još više smo dobili na kvaliteti. A da smo ponekada i griješili, kako gramatički a da ne govorimo tehnički, to je nepobitna istina. Te probleme smo rješavali ponekada ljutnjom ali i više šalom, sve sa ciljem da što više unaprijedimo blog sarajevskih izviđača. Svoje priloge za blog, upotpunjene raznim starim i novim fotografijama, slali ste nam VI iz Sarajeva, Doboja, Beograda, Zenice, Osijeka, Čelinca, Bosanskog Broda, Toronta, Brizbejna, Pariza, Vindzora, Vankuvera, Natanije, Berseve, Londona, Otave, Njujorka

Kada je pisao o 300-tom prilogu, Dado Hegenberger je napisao i ovo: „Oni nisu imali pojma (Minkica i Vesko) kako će izgledati i u šta će se izroditi ovo danas naše zajedničko čedo nakon proteka 1374 dana iliti pune tri i po godine. Bilo je ludo, nezaboravno, začinjeno šalama, dogodovštinama, nesporazumima, rađanjem novih i oživljavanjem starih izviđačkih odreda ili možda skautskih, nisam više siguran. Oni su svojom inicijativom učinili da smo se mnogi od nas ponovo "sreli", sjetili imena naših davno bez razloga zaboravljenih prijatelja, divnih zajedničkih marševa, logora i zimovanja i svega lijepog što proističe iz
zajedničkih akcija i druženja”.


Putem naših i vaših priloga opet, nakon dužeg vremena su se sreli: Olja, Nećko, Ilija, Aga, Vlado, Vahida, Čelo, Goranka, Branko, Ljisa, Jasna, Alija, Vesna, Goran, Ranka, Ljubica, Stjepko, Ognjen… (ko će sve nabrajati) pišući retke svojih sjećanja za nezaborav na nebrojene izlete, akcije, logorovanja, zimovanja, smotre… Istraživali smo zajedno o nastanku skauta na našim prostorima. Goran Rubil, Vladimir Osipov, Milan Spasojević, Emira Kršlak, Borna Šulc svojim prilozima su nam pružili mnogo podataka o djelovanju skauta, o kojima baš nismo mnogo znali. Dovoljan podatak je da se na ovu temu svojim prilozima javljao i Rostislav Polčaninov iz Njujorka, koji je i pored poznih godina doprinio rasvjetljavanju ovog dijela istorije izviđačke organizacije.

Iz naših redova u ovoj zadnjoj godini napustili su nas Zvjezdana Jovanović, Mira Gribajčević, Maša Đikić (svi iz Sarajeva) i Zdenka Šulc (iz Osijeka). Svi oni obilježili su našu organizaciju, svako na svoj najbolji mogući način tokom svojih života, pa i učešćem na našem blogu. Nama ostaje samo lijepo i sjetno sjećanje da su otišli u nezaborav.






Šta na kraju reći? Ostaje nam jedina riječ, svima vama jedno iskreno izviđačko HVALA. Posebnu zahvalnost upućujemo našim vjernim saradnicima Miroslavu Topiću, Zlatici Ninić, Vladimiru Osipovu, Gorani Jovanović, Dadi Hegenbergeru i Bećku Gribajčeviću, jer bez njihove predanosti ne bismo bili ovakvi kakvi jesmo.

Hoćemo li dalje „do hiljadarke”, što naš Dado kaže, hoćemo li i dalje zajedno doprinositi da svjetlost dana ugledaju zaboravljeni fotosi, divne priče prošlosti ali i sadašnjosti? Ipak sve zavisi i od vas koji pratite ovaj blog.

A MI VAS ČEKAMO!

Naše adrese su:
cobertopic@gmail.com
bninzlata@yahoo.com
ad.ipov@wanadoo.fr
goranajovanovic@yahoo.com
mhegen@cogeco.ca
gribajcevic@bhline.ba
veskovic@yahoo.com

Uz naš pozdrav,
Z–D–R–A–V–O! Zdravo, zdravo, zdravo!
Minkica i Vesko Vesković

No comments: