Sunday 5 September 2010

ИЗВИЂАЧИ ПОНОВО У МЛИНСКОЈ РИЈЕЦИ

Све има смисла ако у томе има живота. Да би се у љетним мјесецима оживила Млинска ријека, 1998. године организован је први међународни табор извиђача са око 500 учесника, с намјером да се то чини сваке друге године, већ 2000-те године на том простору окупило се око 1300 извиђача из седам земаља и тако још два пута, и стало се.

У оквиру табора изашао је и водич и тринаест бројева новина „Млинска ријека“,
који су у торбама извиђача и других посјетилаца отишли и ширили глас о том лијепом излетишту широм Европе. И људи су почели долазити. А онда је све стало и кренуло у неком другом правцу.
Ове године, захваљујући Душку Пејаковићу, ентузијасти и старом
дугогодишњем извиђачу, учињен је покушај да се млади у већем броју врате у Млинску ријеку, па је, почетком августа, организовано десетодневно извиђачко логоровање под називом „Другарство 2010“, које је окупило око стотину извиђача из Прњавора, Теслића, Масловара и Челинца, а повремено су долазили и извиђачи из Приједора, Добоја и Бање Луке. Ово таборовање је имало слободнији, опуштенији карактер.

Јединице су могле самостално да проводе свој извиђачки програм, а у оквиру општег организована су предавања о извиђаштву (скаутизму), покрету који већ преко стотину година има најбогатији и најпривлачнији програм за омладину. Да је то тачно, свједочи у посљедње вријеме и појава организација католичких и православних скаута у свијету, у којим је скаутизам (извиђаштво) прихваћен као свакодневи и стални стил живота, а на челу тих друштава налазе се, често, и сами бискупи и владике. У оквиру овогодишњег таборовања у Млинској ријеци, организоване су и друге бројне активности, као што су: излет у Манастир Ступље, Спортско-рекреациони центар „Унака“, посјета базенима за купање и духовном и просвјетном центру Јошавке из турског доба: Станићима-Јеловачи, презентирање извиђачких документарних филмова, те полагање разних врста извиђачких вјештарстава.

Детаљ са табора

Услови за логоровање били су изузетно тешки, првенствено због неповољних временских услова (хладноћа, киша, лед), што је, с једне стране, добро да би се прекалили млади извиђачи и привикли на тешкоће,
а с друге стране, баш тешкоће остају у трајним успоменама.

Смотра једне извиђачке јединице

Надати се је да ће сљедеће године, када се планира смотра свих извиђача Републике Српске (око 1000), вријеме бити много љепше.


Шта има у лонцу?

Ако би са ове извиђачке акције требало некога и нешто посебно издвајати, онда је то логор прњаворских извиђача (ОИ „Кестенград“), дух правог извиђаштва чланова ОИ „Бобан“ из Масловара, те пожртвованог старјешину теслићких извиђача Радована Зарића и његову спремност да своју богату логорску опрему уступи на кориштење свима онима којим је она потребна и, наравно, Душка Пејаковића, без кога овогодишње извиђачке акције у Млинској ријеци не би ни било.

М. Спасојевић


No comments: