Wednesday 15 July 2009

SJEĆAM SE… Zvjezdana Jovanović


Za one koji su je znali, za one za čiju je mladost ona neraskidivo vezana, tužna vijest da je naša ZVJEZDANA (Zvijezda) JOVANOVIĆ, dugogodišnji član odreda ‘Slaviša Vajner-Čiča’, otišla zauvijek od nas 11. jula o. g.

Šta napisati o osobi kroz čiji je život, kroz čiju su kuću prodefilovale čete i čete izviđača i planinki? Od davnih pedesetih, kada se kao mlada supruga legendarnog Gojka (Guše) Jovanovića priključila izviđačkoj organizaciji, pa do poznih godina, ona je ostala zaljubljenik organizacije cijeli svoj život. Do juče se javljala na ovaj blog koji je pomogao da se ponovo sretne sa nekim bivšim članovima "Čičinog odreda" koji sada žive razbacani po svijetu, interesovala se šta se piše i obećala da će se, čim bude malo bolje, opet javiti. Nije stigla.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Za vrijeme svoje "aktivne službe" Zvjezdana je bila toliko potrebna ravnoteža vrlo autoritativnom starješini "Čičinog" odreda. Na logorima i zimovanjima ona je bila dežurna mama ne samo svojoj djeci Gorani i Nevenu (u stvari najmanje njima), nego svim poletarcima i pčelicama, rame za plakanje i povjeravanje zaljubljenim izviđačima i planinkama, ravnopravan drug brđanima i brđankama. Ona je bila "ataše za kulturu" – po prirodi muzikalna i načitana, uvijek se borila da se nađe vremena u dnevnoj zapovijesti da se, u zavisnosti gdje smo, obavezno ide vidjeti i obići sve što je bilo dio nekadašnje kulturne baštine… bio to samostan u Kraljevoj Sutjesci, manastir Ravnica na Fruškoj gori ili Prešernova kuća u Vrbi kraj Bleda. Njena kuća je uvijek bila otvoreni izviđački dom u kome je uvijek bilo vremena za razgovor, planiranje, šalu, muziku, pogaču, lozu. Vjerujem da nema člana "Čičinog" odreda, niti bilo kog drugog sarajevskog odreda, da nije znao Zvjezdanu – lijepu suprugu čuvenog starješine, čiji je sopran često vodio pjesmu uz logorsku vatru.

Njenim odlaskom još jedna važna osoba iz naše izviđačke mladosti prelazi iz života u uspomene. Eno je tamo sa Gojkom, Slavkom Butinom, Šoletom… No uspomene na našu bezbrižnu mladost, čiji je ona bila neodvojivi dio, i jesu najljepše uspomene koje imamo. U njima ona nikada neće ostariti, nikada neće biti bolesna, nikada neće otići – ostaće zauvijek prisutna – mlada, puna zanosa i ljubavi za sve.

Sa suzom, sjetom i ljubavlju pozdravljam je, u ime svih bivših izviđača i planinki, sa

Zdravo – zdravo – zdravo koje huji kroz šume, odzvanja po planinama, putuje rijekama i morima i zastajkuje na svim zelenim poljanama bivše nam domovine, koju je toliko voljela.


Njena Mia

.

6 comments:

Alija Preljevic-Karanfil said...

Ja nisam bio član OI SVC nego OI PGI. Poznavao sam Jovanoveće sa brojnih zajedničkih akcija. Zvjezdana je otišla od nas, ali ja se nadam, među zvijezde i kod svog i našeg Gojka. Porodici, prijateljima, a posebno izviđačima Sarajeva koji su poznavali Jovanoviće pa i Zvjezdanu iskreno saučešće. Neka im duša nađe spokoj i neka im je laka zemlja bosanska.

vera said...

Kada sam vidjela novi prilog na blogu ponadala sam se nekom našem lijepom sjećanju, doživljaju. Za mene i nije otišla jer ja je se sjećam kako joj kosa leprša na vjetru dok zajedno sa nama stoji postrojena. Čovjek je bogatiji je r je poznavao takve ljude.
Vera Stjepanović Mrđa

emira said...

Slucajno na blogu procitasmo da nas je zauvijek napustila teta Zvjezdana.Ne mogu skriti tugu i bol zbog gubitka nama drage osobe.
Nasa mladost je vezana za porodicu Jovanovic i samo lijepe uspomene ostaju u sjecanju.
Neka joj je vjecni pokoj
Dina,Satko i Emira

Anonymous said...

Veceras mi je Vesna Birovljev javila da tetka Zvjezdana nije vise sa nama i kao da je deo mene otisao sa njom.
Najlepsi deo detinjstva mi je vezan za Sarajevo,izvidjace,tetka Zvjezdanu i cika Gojka i hvala im jos jednom na toplini,brizi,paznji,ljubavi koju su mi pruzali.

Caca

sasa said...
This comment has been removed by a blog administrator.
sasa said...

sasa berberijan i ja sam bio prisutan na tim akcijama mislim da me se sjecate