Saturday 4 October 2008

NAŠ VEHBIJA


Da li ima izviđača ili planinke Sarajeva, pa i šire, koji ne zna ili se nije susretao sa Vehbijom Đonlagićem? Siguran sam da nema. Naš dobri Vehbija ili Vemblija – Vehbo ili Đonlaga, kako smo ga zvali, cijeli svoj život posvetio je izviđačima. Postao je član izviđačke organizacije još davne 1953. godine kao član kluba II “Jezero” prvog sarajevskog odreda “Mlada Bosna” (vidi prilog na blogu od 14. 04. 2008) i cijeli život bio je vezan za našu organizaciju. Čak i profesionalno, jer je dugi niz godina radio u Domu izviđača na Mejtašu kao jedan od prvih upravnika.
U to doba za nas, mnoge izviđače Sarajeva, bio je RENESANSA.
Uveo je neke nove standarde u idejno kreativno rješavanje izviđačkog života.
Ostavio nam je u sjećanju niz amblema sarajevskih (i drugih) odreda, amblema sa smotri, akcija, čiji je autor i realizator bio Vehbija.
(prikazani su samo ovi amblemi, dok ćemo ostale koristiti za druge priloge – op. redakcije bloga)

Nije Vehbija poznat samo po amblemima. Daleko od toga. Vehbija je bio scenarista, scenograf i režiser mnogih izviđačkih skupova, priredbi, kao i idejni autor mnogih objekata koji su služili svima nama na velikim akcijama (kapije, osmatračnice, ograde…).



Njegova nadarenost i smisao za lijepe stvari možda su bile odrednice da se naš Vehbija u srednjim godina života odlučio da upiše Akademiju za likovne umjetnosti, koju je sa uspjehom završio. Osim svoje profesionalne obaveze u radnom odnosu u Domu izviđača, Vehbija je autor niza zapaženih kreacija slika (u raznim tehnikama), statua i drugih umjetničkih radova, koji i danas krase mnoge zidove sarajevskih izviđača.
Veliki je zaljubljenik voda – fontana. U nekoliko gradova bivše nam zajedničke domovine njegove fontane ukrašavaju ambijent istih.
Uz svesrdnu pomoć svoje životne drugarice Nafe, sa kojom je prošle godine proslavio 50 godina braka, te porodice (sin Zlatko, unuk Mak i unuka Adna), Vehbija svoje vrijeme od penzionisanja provodi u svom ateljeu u Sarajevu, Ulica Patriotske lige bb kod stadiona Koševo (zid do nekadašnje kuće Ljubiše Jakšića).
Kako nam godine pritiču, tako i naš Vehbo pomalo pobolijeva. Ali ne da se moj STARIJI BRAT.
Siguran sam da bi svaka posjeta našem Vehbiji bila dragocjen susret sa
dragim
prijateljima.

(kod kamina u starom domu na Palama)
(Sa Alijom Melezom i Slavkom Butinom)
Vaš Midhat Buljubašić–Šilja





No comments: