Thursday 18 September 2008

SPOMENAR DOBOJSKIH IZVIĐAČA

Svoj doprinos ipak skromnoj izviđačkoj bibliografiji dao je i Goran Rubil, “nepopravljivi” izviđački entuzijasta iz Doboja. On je autor knjige “Spomenar dobojskih izviđača”, koja je ugledala svjetlo dana 2005. godine.

U ovoj knjizi na sistemati-
čan način prikazan je rad dobojskih izviđača od osnivanja 1953. do 2005. godine. U sistemati-
zovanim poglavlji-
ma dat je prikaz o svim aktivnostima dobojskih izviđača.
Susrećemo se sa mnogim imenima koja su gradila organizaciju, prikazuju učešća na mnogim logorovanjima (počev od Blatnice 1954. godine ), smotrama (od Martin Broda 1964), izletima, zaključno sa logorovanjem u Mlinskoj rijeci i sletom skauta u Čelincu 2004. godine. Čitajući ovaj Spomenar, sreo sam meni mnogo poznatih imena a za koja nisam ni znao da su bili izviđači (Ferhad Kotorić, Miralem Kruškić, Krešimir Zubak i drugi sa kojima sam sarađivao, radio ili studirao).






Ova knjiga vrijedna pažnje u svom zadnjem dijelu sadrži niz fotografija koje su obilježile istoriju Dobojlija. Na samom početku knjige navedeno je da se kupovinom iste pomaže rad dobojskih izviđača-skauta. Ukoliko je neko zainteresovan za nabavku iste, može se obratiti za daljnje informacije Goranu Rubilu na njegovu e-mail adresu:
Goran074@yahoo.com




Jedna od mnogih slika dobojskih izviđača: Skupa sa harcerima

P. S.: Kako saznajemo, izdate su monografije izviđača iz Konjica i Zenice.

No comments: