Tuesday 11 February 2014

EVO NAMA OPET NAŠEG BEĆKA

Dragi posjetioci bloga,
Nedavno smo obavješteni od Maje Gribajčević, kčerke našeg dugogodišnjeg saradnika, da nas Bećko revnosno prati. I ako se bori sa bolešću zaboravnosti, koja nije teška ali je i okrutna, naš Bećko je zamolio Maju da nam proslijedi jedan članak iz časopisa "Izviđač" kao i nekoliko fotografija.

Časopis "Izviđač", broj 2, ljeto 1969. Godine, strana 7.
PROFILI
Bećir Gribajčević

Tiho je ušao i tiho je prisutan u Savezu izviđača. Bio je vodnik, načelnik čete, načelnik odreda "Miljenko Cvitković", prvi prijatelj poletaraca, starješina brojnih izviđačkih akcija i tabora (posebno onih na moru), član Izvršnog odbora Saveza izviđača BiH, član Sekretarijata gradskog saveza u Sarajevu, a sada je na profesionalnoj dužnosti u Domu izviđača. On, Bećko - Bećir Gribajčević.
Denisov tata (Bećko ima sina) s mnogo duha crta karikature, piše za novine i izviđačke publikacije, s puno žara uređuje jedinstven logor na moru u kojem se prvi put javljaju neke nove forme izviđačkog života. On je jedan od tvoraca "Izviđačkog TV ekrana", neumorni topograf i od prvih orijentacionih takmičenja u Republici njihov redoviti učesnik ili organizator.
Trenutno je opsjednut ovogodišnjim takmičenjima u orijentaciji sa novim elementima. Učestvuje u razradi "Topografske lige", priprema osnivanje odreda izviđača koji će živjeti godinu dana u domu gdje radi, organizira smotru poletaraca Sarajeva...
Izviđač je, takoreći, oduvijek. Imao je trinaest godina kada je krenuo, a danas ima trideset. Izviđač partizan, odlikovan.
Na periferiji Sarajeva, sa svojom obitelji, planinkom Mirom i sinom Denisom, u tihom porodičnom jednosobnom stanu, Bećir je sretan što sa svojim najbližima istodobno pripada jednoj većoj obitelji - izviđačkoj.
(Slavko Butina)  

Ove niže poredane fotografije (sa izuzetkom prve ) bile su priložene i objavljene u mnogim prilozima bilo da ih je Bećo slao ili drugi saradnici bloga. Na njima je i Bećo sa mnogim nam poznatim likovima na smotrama i susretima u Dretelju, Sutjesci, sa svojim odredom "25.Maj" čiji je bio osnivač i starješina. 








Zahvaljujemo se Maji koja nam je ovo proslijedila a mislimo da djelimo i vaše mišljenje, našem Bećku šaljemo iskrene i tople pozdrave,
BLOG "SA IZVIĐAČI"

No comments: