Thursday 1 August 2013

"NEKAD U DAVNA VREMENA" - Divna fotografija Ileta Vitorovića

Ne, ovo nije bajka koja bi počinjala uobičajenim tekstom: "Nekada u davna vremena..." ili na njemčkom jeziku: "Einmal in der alten Tagen" ili na engleskom jeziku: "Once in the upon times..", ovo je jedna neobična priča o staroj fotografiji koju nam je proslijedio Ilija Vitorović. U ljeto 1962. godine, sarajevsko izdavačko preduzeče "Veselin Masleša" u saradnji sa tadašnjom Radio televizijom Zagreb u mjestu Bočac kraj Gradca na moru, organizovali su koloniju "Lastavica" ( sjetiće se starije generacije ). Da bi sve dobro bilo orgazovano, grupa sarajevskih izviđača dala je svoj doprinos. Naime, oni su kao konačari podigli naselje šatora u kojima su boravili učesnici ove manifestacije. Na toj manifestaciji, u to doba učestvovala je i ekipa TVZ sa popularnom voditeljicom dječijih programa Slavicom i Mendom Mendovićem.
Na fotografiji s lijeva na desno su:
Jadranka Salamunovic, Ile Vitorovic, Suada Muštovic, Vahida Mičijevic; Švrćo (kažu Šiljin brat - Buljubašić stariji) i Olja Djurašković.
Kako su nam javili po završetku ove manifestacije, na istom mjestu su logorovali izviđači nekadašnjeg odreda "Miljenko Cvitković" iz Sarajeva.

No comments: