Monday 22 April 2013

DANI IZVIĐAŠTVA U ZENICI - Ogled poletaraca i pčelica





Današnji dnevni list "Oslobođenje" objavilo jeprilog o neumornim zeničkim izviđačima koji sa zadovoljstvom objavljujemo uz iskrene čestitke zeničanima za izvrstan rad sa najmlađim članstvom.

Savez izviđača općine Zenica proteklog vikenda bio je domaćin Dana izviđaštva ili Zelenog dana (Green day), na kojem se družilo oko hiljadu mladih skauta iz cijele Bosne i Hercegovine.

                                               Foto: M. TUNOVIĆ
Ove godine smo naše takmičenje Ususret proljeću i Dan planete uvezali u jedan projekat koji se zove Green day, u kojem nam je pomogla i Evropska skautska fondacija. Projekat se sastoji iz tri dijela: izložbe učešća skauta na Jamboreeima, koja je otvorena u Muzeju grada Zenice, i takmičenja koji su bili u subotu, a 28. aprila bi oko 200 mladih trebalo pomoći u čišćenju našeg kampa na Boračkom jezeru. Najavljen je i dolazak po 50 izviđača iz Mostara i Konjica, kazao je Edin Šarić, prvi čovjek SIOZ-a.

Takmičenja su se odvijala u tri kategorije: za najmlađe izviđače, poletarce i pčelice uzrasta od sedam do 11 godina u kojoj je bilo 13 ekipa, za eko-sekcije osnovnih škola, gdje je bilo 18 ekipa, i takmičenja na državnom nivou za mlađe izviđače od 11 do 15 godina, na kojem je bilo 60 ekipa. Takmičenje je bilo posjećenije nego prošle godine. Broj od oko 1.000 izviđača koji su učestvovali je nešto na što su, vele iz SIOZ-a, ponosni.

Bili su prisutni mladi skauti iz Bijeljine, Prijedora, Prnjavora, Banje Luke, Doboj-Istoka, Tešnja, Nemile, Sarajeva, Konjica, Mostara, Trebinja, Širokog Brijega i Zenice. 


Održana je i smotra Saveza izviđača općine Zenica. Svake godine povećava se broj članova. Sa plaćenom članarinom imaju 375 članova, od čega je na pomenutoj smotri bilo 280. Ovo je ta stvarna snaga koja se redovno okuplja, radi, učestvuje u svim aktivnostima. Šarić objašnjava kako su jedan od najjačih saveza izviđača u BiH. 

Takmičenju poletaraca i pčelica kao i smotri Saveza izviđača opčine Zenica prisustvovali su i istaknuti funkcioneri Saveza izviđača BiH.
S lijeva na desno: Slavko Đokić, Nikola Šodić, Ivan Klašnić,Boško Vasić i (?)

Dragana Stanić i Branko Parla
Jakiša Stančić i Esad Ibišević - Đumbus
Zenički izviđači predstavljali su svoju domovinu 2011. godine na Svjetskoj smotri skauta u Švedskoj. Naredna smotra na svjetskom nivou je 2015. u Japanu.


Svoje priloge, fotografije možete objaviti na blogu. Dovoljno je da to proslijedite na adresu: veskoveskovic@ymail.com

No comments: