Tuesday 27 March 2012

APRILSKI SUSRET MOSTAR - Midhat Buljubašić - Šilja

Prilog za istorijat amblema

APRILSKI SUSRETI MOSTAR


Poslije promocije monografije izvidjača Mostara uputili smo se u Kuću Vukovića. Domaćimi, izvidjači Mostara su nam priredili prijatan boravak i druženje u svojim prostorijama. Pored pehara, diploma i drugih priznanja ugledah tablu sa mnogo amblema. Počeh brojati: 74 ( možda sam se i prebrojao), zapada mi u oko 31 amblem koje je idejno i kreativno oblikovao Vehbija Đonlagić Vehbo. U njegovom ateljeu na Koševu bio sam mu pomoćna ruka da „odsitamo“ (sitoštampa) mnoge ambleme,diplome,pohvale...

Jedan me je amblem posebno „trznuo“ – APRILSKI SURETI MOSTAR.
Počnem odmotavati film kako je ovaj amblem nastao:
Dobronamjerne molim da me ne drže za svaku napisanu ipak je to bilo u prošlom milenijumu.
Ponedeljak je bio, telefonom u izviđaćko domaćinstvo zove iz Mostara Mario Štajerer. Veli da mu treba za subotu da se naprave amblemi i diplome za APRILSKE SUSRETE. Tražim da mi hitno dostavi kreativno rješenje amblema i diploma.Kaže da ga nemaju.Veli, daj Šilja, vidi sa Vehbijom, on će to najbolje obaviti samo neka budu konture Starog, iznad naš Javorov i u krug APRILSKI SUSRETI MOSTAR.
Utorak, odlazim u atelje na Koševo kod Vehbeše. Prenosim mu šta žele mostarci. Veli OK, prije svega, otiđi do granapa i donesi jednu flašu 0,7 ŽILAVKE. Kontam, kako vino i piće sad kad znam šta nas ćeka: izrada idejne skice, dotjerivanje kreativnog rješenja, slaganje letraseta, snimanje sita, sječenje platna, “bindakota“, sitanje amblema i diploma...
Donosim Žilavku, dajem je Vehbi i zabijam se u „knjigu“ letraseta. Velim, da izaberem veličinu i tip slova za amblem i diplomu.
Blago ljudima danas koji se bave ovim i sličnim poslovima, imaju na raspolaganju visoku tehniku – PC i mnoge programe. Klik ovdje-klik gore na veličinu, tip, povuci, zaljepi i eto ga.
Poslije pola sata odem do lavaboa da operem ruke, kad tamo: Žilavka „pliva“ u vručoj vodi.
„Alo Vehbeša, pobrko si slavine,pustio si vrelu“.
„Ma jok, treba da mi se odljepi etiketa, poslije će mo vino hladiti“. Veli, da mu trebaju precizne konture „Starog“ a on će ga grafički dotjerati. Nekako, baš tih dana se na tržištu pojao krupni i sitni raster. Rečeno, dotjerano a vino ohlađeno i bezbeli, popijeno.

Sitali smo i amblem odreda „Hačam Mithad“ u dva navrata.Poklon od Šilje za neku istoriju odreda izviđača NH „Haćam Mithad“ iz Mostara.

p.s. kakve slučajnosti , na današnji dan, 27.3.2009. sa ovog dunjaluka napustio nas je NAŠ Vehbija Đonlagić Vehbo. Lahka mu bila zemlja Bosanska,ljudina je bio.

3 x zdravo

Midhat Buljubašić-Šilja

No comments: