Sunday, 20 November 2011

REAKCIJE NA PRILOG “PRIBLIŽAVA LI SE TO KRAJ BLOGA?” OBJAVLJEN 28.10.2011.28।10।2011


Dragi Vesko, Bez lažne skromnosti ovaj mi je prilog najdraži zato što me pogađa u srce.Hvala ti što si ovo objavio.

Borna

Osijek
Dragi moji,


cini se da smo "ispucali" dobar dio starih fotografija i sjecanja (onda nije bilo digitalnih aparata),ali mogli bi pisati o aktuelnim dogadjajima I produziti izvidjacku pricu, ali pratiti i druge teme i dogadjaje,ali ne gasiti ovu "nit od srca do srca".


Pozdrav svima,


Željko i Sadja
29.10.2011.


Dragi Vesko,


Danas je subota. Sjedim u svojoj kancelariji upravnika biblioteke u Čelincu i čitam knjigu Knut Hamsuna (1859-1952), "Po zaraslim stazama" ( inače, besmrtnog pisca romana "Glad", "Pan", "Krug se zatvara"), knjigu koju sam juče kupio na sajmu knjige u Beogradu. A onda nakratko prekidam čitanje i u elektronskoj pošti zatičem tvoju poruku o novoj postavci na izviđačkom blogu. I kakvo prijatno iznenađenje. U prilogu "Iz Kićinog kofera-smotra u Dretelju 1972" gledam prilog u sedam slika iz tešanjskog logora čiji sam ja bio starješina. Taj iznenadni nostalgični povratak na "zarsle staze" toliko me je obradovao da su mi suze potekle na oči posmatrajući oživljene trenutke mladosti. Sasvim sam zaboravio da ih je naš dragi Kićo svojevremeno ulovio kamerom, i što je vrlo važno, sačuvao. Neizmjerno mu hvala. Na prvoj slici, ispred mena (u naočalama) u kupaćim gaćicama, je načelnik tešanjskog logora Avdo Hadžiahmetivić, na žalost, već pokojni, a do njega (leđima okrenuta) je Ćefa Smailbegović, vođa tešanjskih planinki, potonja Avdina supruga, koja danas, sa dva njihova sina živi u Tešnju. Sasvim sam zaboravio da smo izdavali šaljive zidne novine PEXIM (Prljav), koje je rukom ispisivao Avdo, tada učenik tehničke škole u Doboju.


Hvala još jednom Kići, ali posebno Vasko tebi izviđačkom "Don Kihotu" koji sabiraš, travom i cvijećem zaraslim krhotine dragulja naše mladosti, po logorištima širom sad već nestale nam drage domovine Jugoslavije. Zaista je impozantan broj od 637 priloga i ni slučajno na to ne bi trebalo stavljati tačku. Ima toga još mnogo zaturenog na prostoru "od Vardara pa do Triglava".


Mnogo toplih pozdrava za tebe i tvoju porodicu!MomčiloČelinac


31. 10.2011.


Nemoj da te hvata apatija, svi so još uvijek tu, blog je vrijednost i za nas prošle, za sadašnje i za buduće izviđaće, bitno je da smo tu. Trenutno kod mene u odredu se hvala bogu dešava smjena generacija, dosadašnji mali preuzimaju funkcije starijih, one koji su revitalizirali izviđače poslije rata, stariji se razboljevaju, neki nažalost i umiru ali ostaju uspomene na njih te zahvaljujući njima imamo i ovu sadašnjost i budučnost. Nemoj biti malodušan već nas lijene tjeraj da šaljemo priloge. Evo ni smo imali jedan izlet na igman sa mnoštvom što starijih izviđača 21 godina i mlađih tek stasalih. Nove igre, novi pristup pa i fejsbook, brža komunikacija, ali što je najbitnije tu smo postojimo idemo dalje. Mislim da moramo aktuelizirati da se ovi naši nasljednici uključe na blog tako bi i on živnuo, moramo njih uključiti jer to oni brže i bolje rade od nas. Ne posustajte tu smo.pozdrav Satko i Dina

 Dragi Vesko,

Ne znam sta da ti kazem, ja cu nastojati da ti saljem priloge koliko mogu onoliko koliko se u Sarajevu pojaca izvidjacka organizacija. Pored toga, imam kod sebe monografiju izvidjacke organizacije u Zenici u rasponu 1952.-2007. Monografija je puna slika, pa cu ti ih kopirati i slati.Srdacan pozdrav,


Becko

02.11.2011.Dobri moji Vesko i Minkice, upravo sam usao u kucu nakon sedam dana provedenih na intenzivnoj njezi poslije nekakve blokade u crijevima koja je privremeno uklonjena.Otvorim mailove da vidim koju Veskovu salu ali ....Osjecam se malo odgovornim za nastalu situaciju i mislim da cu se uskoro javiti sa nekim od priloga. Ne brinite, sve je podlozno oscilacijama u intenzitetu ali cilj ovog bloga i nije da mi jedni druge podsjecamo kako je nama bilo kao clanovima SIJ i SIBiH-a.Moramo nekako otvoriti blog prema vani jer ukoliko ostanemo u uskom krugu editor-citalac vrlo brzo cemo dozivjeti potpunu stagnaciju. Ne mislim da ovaj momenat treba uzeti tragicno, /za mene je to samo promjena dinamike u broju priloga u veoma rado posjecenom blogu na kojem ja ne mogu like, post comet, jednostavno ne mogu napraviti easy feed back a to stvara uvjeranje da blog nije rado vidjen/. Don't giv up. Prosli smo mi kroz mnoge nedace pa ce Blog vjerujem proci i kroz ovu trenutacnu epizodu mnogo jednostavnije nego sto mislite. Sa svoje strane, ulazimo u hladni manje dinamicni period u godini kada smo vise okrenuti sjecanjima, nostalgiji i kada samo od sebe naidje ..."uradi nesto"...toliko je uradjeno za tebe....a toliko je divne djece koja jednostavno trebaju isto sto i ti, samo se pomiri da su oni skauti i da mozda pjevaju neke druge pjesme, ali da zele da se druze, da podijele svoje iskustvo u druzenju sa drugima u prirodi kroz razlicite oblike aktivnosti koje su interesovale i nas ali i sve skaute danas u svijetu to je nepromijenjivo. Ukoliko smo mi dovoljno veliki da pomognemo mladima u nasoj Bosni i Hercegovini sa svojim iskustvom .


Ukoliko vi u redakciji mislite da su neki od dijelova ili mail u cijelosti pogodni za objavljivanje uradite to kao Bucinu reakciju na upravo procitani post na Blogu।A ja cu se prvom prilikom kad mi to zdravstveno stanje dozvoli javiti ponovo.


Buco, Dragomir / Drago,


Petrovic

No comments: