Sunday 11 July 2010

JEDNA RIJETKA FOTOGRAFIJA


Naš dobri Ilija Vitorović-Ile, o kome smo pisali i kao uspješnom slikaru, poslao nam je iz Varšave istorijski snimak. Negdje 1956. ili 1957. godine u Sarajevo je stigao predsjednik Indonezije Ahmed Sukarno; on je bio jedan od istaknutih lidera pokreta nesvrstanih, a predsjednici Jugoslavije Josip Broz-Tito i Egipta Gamal Abdel Naser i premijer Indije Džavaharlal Nehru – osnivači toga pokreta, koji je jedno vrijeme bio protivteža dvama prilično suprotstavljenim političkim blokovima (zapadnom i istočnom). Tom prilikom su za doček na Novoj željezničkoj stanici određeni sarajevski pioniri i grupa izviđača.
Sukarno je u uniformi, sa sunčanim naočalama, pozdravlja vojnički (najvjerovatnije se sviraju državne himne), u drugom redu lijevo od njega je Adela Juričić sa Jezera pored Pionirske doline, iz prve generacije sarajevskih izviđača; u trećem redu iza nje, s naočalama, Ile Vitorović, a ispred stuba staničnog perona Ibrahim Đikić-Braco – obojica iz Odreda "Pavle Goranin". Po Iletovom sjećanju, na slici su još i Salko Hardaga (sada u Meksiku) i Zoran Gajić iz Odreda "Slaviša Vajner Čiča" (?) (sada u Holandiji).
U prvom redu, u dugom mantilu, stoji tadašnji prvi čovjek Bosne i Hercegovine Đuro Pucar-Stari, a u drugom redu, drugi s desna je Osman Karabegović, jedan od najviših rukovodilaca republike.
Ukoliko prepoznate još nekoga, javite se na blog. Bićemo vam zahvalni!

Redakcija bloga

1 comment:

Unknown said...

Ja bih zamolila ako neko ima kontakt adresu pomenutog G-dina Salke Hardage,da mi po[alje na sljedeći mail: andricsvijetlana@gmail.com
Pozdrav