Saturday, 21 November 2009

RTUO ili COT – sjećate li se?

Svima nam je poznato da su izviđači u okviru svojih aktivnosti njegovali i usavršavali mnoge vještine. Spomenimo samo takmičenja u brzini dizanja šatora, signalizaciji, vezanju čvorova…

Pa ipak, disciplina koja je bila i ostala vrhunac naših vještina bili su orijentacioni krosovi. Oni su, osim topografije kao glavne odrednice snalažljivosti u prirodi, sadržavali i crtanje krokija, signalizaciju, poznavanje prve pomoći, gađanje iz vazdušne puške, pružali praktičnu priliku poznavanja snalaženja u prirodi. Postojala su odredska takmičenja u orijentacionim krosovima, a zatim su najbolje ekipe išle na takmičenja opštinskog i sreskog nivoa. Pobjedničke ekipe su odlazile na republička takmičenja u orijentaciji (popularno zvana RTUO) a pobjedničke ekipe u muškoj i ženskoj kategoriji odlazile bi na savezna takmičenja, poznatija pod skraćenicom COT (Centralno orijentaciono takmičenje). Kada su uvedena takmičenja na republičkom i saveznom nivou, tačne podatke nemamo.

Ali imamo ambleme koje smo sakupili ili dobili od naših saradnika. Pa pogledajte ih.


RTUO 1964. "Neretva"


RTUO 1965. "Konjuh"


RTUO 1966. "Derventa"RTUO 1967.
"Podgrmeč"Nažalost, nemamo amblema sa RTUO 1968. Tjentište – sa skupa pod nazivom "Vječno huči Sutjeska"

RTUO 1969.
"Gračanica"
RTUO 1970.
"Romanija"


RTUO 1971.
"Zelengora"
Sa centralnih orijentacionih takmičenja imamo sljedeća tri amblema:


1. COT – Zagreb 1963;

2. COT – Tjentište 1968 – planinke i

3. COT – Tjentište 1968 – izviđači


Pretpostavljamo da će vas ovi amblemi podsjetiti na vremena kada ste kao učesnici svojih ekipa donosili radost vašem odredu, savezu i vama ponajviše. Pozivamo vas da nam, ukoliko imate još uvijek svježa sjećanja na ove događaje, pošaljete vaš tekst, fotografije ili ambleme koje nemamo, rado ćemo to objaviti.

Samo zbog napomene, priloge možete poslati na e-mail adrese:
veskovic@yahoo.com
bninzlata@yahoo.com
cobertopic@gmail.com
jovanovicgorana@gmail.com

No comments: