Wednesday 29 January 2014

SVI ZA JEDNOG - JEDAN ZA SVE - Tekst Tomislava Pejčinović

Prije nekoliko mjeseci saznali smo da je u Varešu obnovljena izviđačka organizacija koja je u ovom gradu imala dugu tradiciju.Naš blog im se obratio da nam pošalju svoj prilog. Obečali su da će to uradit inakon zimovanja. U ovom prilogu iz Vareških novina prenosimo vam dio koji su objavili, očekujući da će nam se javiti sa novim prilogom o njihovim aktivnostima.

Svi za jednog, jedan za sve – priča o izviđačima Vareša

Izviđaštvo otkriva svijet izvan zidova učionice, potiče želju za istraživanjem, otkrivanjem i znanjem… I tako je grupa hrabrih Varešana, vođena ovim načelom, odlučila ponovno osnovati odred izviđača u Varešu, ovoga puta pod imenom OI „Zvijezda“ Vareš. Na početku je to bila skromna grupa mladih Varešana okupljena u vodu „Runolist“. Izviđaštvo je put k boljem razumijevanju među generacijama… I kako je vrijeme prolazilo odred se širio i novi članovi su pristizali.




Tako da se danas odred sastoji od tri čete po dva voda. Prvu četu „Perun“ čine mladi uzrasta od 15 do 18 godina podijeljeni u vodove „Javor“ i „Djetelina“. Drugu četu „Sokol“ sačinjavaju nešto mlađi izviđači, također podijeljeni u dva voda „Orlovi“ i „Plamen“. I na kraju, naši najmlađi i najsimpatičniji članovi,a vjerojatno i naše najveće nade, okupljeni su u četu „Polet“, točnije u vodove "Kćerke planine", „Štrumpfovi“ i „Udarnici“, a u vidu je osnivanje i novoga voda zbog prevelikog broja članova. Izviđaštvo je pokret... uvijek u pokretu… Jednodnevni izlet na Ponikvu, dvodnevni izlet na Mekuše, zimovanje na Igrištima bile su samo neke od aktivnosti vareških izviđača.
















 Sastanci su organizirani jedanput tjedno kako bismo se kroz pjesmu, igru družili i naučili nešto novo, te sklopili nova prijateljstva. A svakako u planu su još mnogi bogati i zanimljivi programski sadržaji, kao i mnogobrojni izleti i niz drugih aktivnosti. Izviđaštvo ne poznaje granice rase, svjetonazora ili vjere. Prilagođava se uvjetima, mjestu i potrebama jer se samo kroz druženje i igru ostvaruju kontakti i razmjenjuju iskustva i vještine. (foto: radio Bobovac, tekst Tomislava Pejčinović)


Objavljeno 22 Siječanj 2014


Da se ne zaboravi: Svoje priloge, fotografije pošaljite na ove e mail adrese: cobertopic@gmail I vesko939@gmail.com
BLOG "SA IZVIĐAČI"




No comments: