Tuesday 9 April 2013

NAŠE PJESME IZVIĐAČKE - Vesko Vesković

Često sam razmišljao o našim izviđačkim pjesmama. Prvu pjesmu "Baramba" naučio sam na jednom od vodnih sastanaka i zavolio je više od ostalih, valjda što je i bila prva. Iza nje, na mnogim izletima, logorovanjima, takmičenjima, smotrama i drugim susretima, naučio sam i ostale izviđačke pjesme. Ipak jedna od najčešće izvođenih, čini mi se, bila je pjesma "Plamen se diže" poznata i kao himna izviđačkoj vatri. 
Pjevala se prilikom svakog paljenja vatre izazivajući neki poseban osiječaj uzbuđenja kao jedinstveni znak pripadnosti našoj organizaciji. Kasnije sam imao priliku vidjeti tekst i note u mnogim pjesmaricama koje su se izdavale u svim krajevima tadašnje Jugoslavije.
Pojavom ovog bloga  već u junu i augustu 2007. godine kao saradnik javlja se Zlatica Ninić koja na svoj poseban način daje dobrinos  popularisanju izviđačkih pjesama. Osim objavljenih tekstova pjesama neke je i sama izvodila, što možete i poslušati kada ih nađete. Daljim radom na tom polju, uspjela je između ostalog da na početnoj stranici bloga ( sa njene desne strane, 
treća melodija s'lijeva prema desno ) prenese sa you tube prenese i pjesmu "Plamen se diže".

Vremenom je i mene zainteresovalo ko je komponovao, ko je pisao tekstove ili aranžmane za izviđačke pjesme. I tragajući, došao sam do poraznih podataka da o tome nema ili ima veoma malo podataka. Nakon završetka ratova na prostorima ex Jugoslavije u novonastalim državama su se utrkivali da nešto bar malo izmjene u tekstovima pjesama kako bi se razlikovali od drugih. I tu ima dosta primjera, koje ćemo u nekim drugim prilikama prezentovati. Danas se održavaju (i neka ih) čak i festivali izviđačkih pjesama u Osjeku, Nišu, Bijeljini i Beogradu. Šta će iduće generacije pjevati ostaje da se vidi koliko će biti prihvaćene. Nego, da se ja vratim svom "otkriću" bar za pjesmu ili himnu logorkoj vatri "Plamen se diže"

Jednostavno, klikom miša na you tube potražite naslov "Onamo, namo...." i gle iznenađenja, pojaviće se himna Crnoj Gori koju je komponovao njihov kralj Nikola I čak 1867 godine. Za istu melodiju, na hrvatskim sajtovima navedeno je da je komponovana prije 1940 godine i da se ne zna se autor.

Sličan slučaj je i sa pjesmom koju smo rado pjevali a radi se o pjesmi "Šta se ono tamo bijeli", a da vas podsjetimo evo i teksta ove pjesme
Šta se ono tamo b’jeli
Šta se ono tamo b’jeli,
Tamo b’jeli u gori? 2 ×

Il’ je sunce, il’ je mjesec,
Il’ su sjajne zvjezdice? 2 ×

Nit’ je sunce, nit’ je mjesec,
Nit’ su sjajne zvjezdice! 2 ×

Već se ono tamo b’jele
Izviđački šatori. 2 ×


Ako kome šta zatreba,
Nek se javi u logor. 2 ×

Tamo će mu izviđači
Svaku pomoć pružiti. 2 ×

(Napomena: neki se sjećaju da se često u šali zadnji stih ove strofe pjevao: “Čet’ri rebra slomiti”.)

To je naša sveta dužnost,
To su naši zakoni. 2 ×
Za ovu pjesmu se navodi da je kao narodno blago iz Hrvatske.
Istu melodiju izvodile su u BiH Radmila Cmiljić i Radmila Jagodić iz BiH, gdje se navodi da je kao narodno blago Bosne. I ovdje možete na you tube kada pronađete naslov pjesme  istu poslušati.

Šta sve na ovo reći? Pjevali smo i pjevamo i dalje sve ove pjesme, bez obzira na prisvajanje ili tumačenja. Ipak smo svi mi tako blizu jedni drugima da nam to nebi trebao biti problem. A vi, ako znate za neki sličan primjer, javite se, odmah objavljujemo.

Vesko Vesković 
------------------------------------------------------------------------
Svoje komentare , sugestije, prijedloge kao i nove priloge i fotografije šaljite na adresu  veskoveskovic@ymail.com  



No comments: