Thursday 19 May 2011

Plaketa SIH-a „19. svibnja“ za Dan izviđača – Borna Šulc


Interesantan prilog o Danu izviđača Hrvatske poslao nam je Borna Šulc iz Osijeka. Napisao je da bi bilo dobro da se objavi 19. maja, jer je to nekad u SIH-u bio (a i danas je) Dan izviđača. Godine 1986. prvi je put dodjeljivana Plaketa SIH-a „19. svibnja“.

"U vezi s dodijeljenim priznanjima i odlikovanjima u 1986. godini BILTEN SIH-a broj 346 (za svibanj) objavio je sljedeće:

Predsjedništvo Konferencije Saveza izviđača Hrvatske je na svojoj 40. sjednici, održanoj 7. svibnja 1986. u čast Dana izviđača i Dana mladosti, a na osnovu prijedloga i inicijative iz jedinica i Saveza u skladu s Pravilnikom o priznanjima i odlikovanjima, donijelo odluku da se navedena priznanja i odlikovanja dodijele slijedećim članovima i jedinicama:

„… VIII. Plaketa SIH-a „19. svibnja“


1.
5. armijska oblast Zagreb
2. Savez izviđača Zagreba
3.
Slavko Bjažić, Zagreb
4.
Bojan Bošnjak, Zagreb
5. Dragomir Šulc, Osijek
6.
Milivoj Vazdar, Lepoglava
7.
Josipa Katunar, Rijeka
8.
Branko Baldasar, Split …“


Iz ove prve generacije nagrađenih Plaketom SIH-a „19. svibnja“ jedini je nije mogao primiti moj otac Dragomir Šulc, koji je, vraćajući se sa izviđačkog zadatka 27. VIII. 1986., stradao u prometnoj nesreći od čijih je posljedica preminuo 5. IX. 1986., pa ju je tadašnji predsjednik Konferencije Saveza izviđača Hrvatske Slavko Rožić predao meni".

Pozdrav,
Borna Šulc


No comments: