Wednesday 27 June 2012

NISAM VAS ZABORAVIO - Iz Kanade javlja se Buco


Nakon dužeg vremena dobili smo još jedan prilog našeg saradnika na blogu, Drage Petrovića – Buce. Ovog puta javio se iz mjesta Moose Jaw sa susreta lokalnih skauta iz Saskacevena u Kanadi.


 Svake godine u sklopu svojih aktivnosti skauti Saskacevana organizuju svoj trodnevni kamp, na kojem se okupe skauti iz cijele Provincije. Ove godine to je bio susret Cubs i Beavers /mlađe generacije skauta/ u kampu Totamawihk u neposrednoj blizini Moose Jaw,  8-10 juna sa učešćem oko 240 članova. Prethodnih godina tema kampa je bila svemir i teme sa Zapada,  dok je ove godine tema bila Srednji vijek. Svaka grupa imala je zadatak da uredi svoj logor / šatore i skloništa/ da izgledaju u skladu sa srednjevijekovnim zamkovima, a oko logorišta su se od kamenja podizale prave utvrde.
Cilj ovih aktivnosti je da se djeca nauće dinamici malih grupa, kako da međusobno kooperiraju i rade zajedno, da se kod njih razvije liderski stil ali i da se usavrše i vještine potrebne za boravak u prirodi, a sve sa željom da se djeca maknu od medija i elektronike makar za trenutak  u kojem će osjetiti svoj kontakt sa prirodom ali i sa samim sobom. Kroz raznolika takmičenja na srednjevijekovne teme dio vremena je posvećen i međusobnom druženju i neposrednom kontaktu među Cubs i Beavers kroz neformalne posjete logora jednih drugima. Susret je okončan u nedelju a svi su se puni novih doživljaja vratili svojim kućama do nekog narednog susreta.
       Scouts Moose Jaw su se ponovo oglasili 21 juna  učešćem u tradicionalnoj gradskoj paradi, ćime su sebe i svoj program predstavili svojim  sugrađanima svojim jasno obilježenim vozilom sa kojeg su dijelili razlicite publikacije koje afirmišu ovu organizaciju.
Do narednog javljanja pozdrav svima od Buce.

Thursday 21 June 2012

IZVIĐAČKI VREMEPLOV - B. Gribajčević

Za kojih desetak dana počinje sezona boravka izviđača na logorovanjima, taborovanjima.  Krenuće nepregledne kolone izviđača do svojih odredišta bilo da se nalaze na moru, planini jezerima............  U svakom slučaju želimo im svima lijepo vrijeme, ugodan odmor uz mnogo zabave i još bolje raspoloženje.
Prikazani prilozi su dio nekadašnjeg lista "Izviđač" koji je izdavao SIBiH

Sunday 17 June 2012

SUSRET STARIH PRIJATELJA U SARAJEVU

Namjerno ili slučajno tokom mjeseca juna zatekoh se u Sarajevu. Neposredno pred polazak, savjetuju me moji - naši prijatelji i poručuju: "Ponesi toplije garderobe a ni kišobran nije na odmet hladnjukavo je ovdje". Poslušam ja savjete i doletim u Sarajevo a dočeka me sjajna ljetna temperatura, nezamisliva u zapadnom dijelu Evrope. Topio sam se kao sladoled a oni svi odreda govore kako je i red da zagrije i ovdje nakon hladnoća, neprimjereno velikog snijega... Moji susreti sa starim prijateljima, bar zadnje vrijeme su uglavnom usredsređeni na dva mjesta u slastičarni "Palma" ili u restoranu "Marijin dvor". Tako je bilo i ovog puta.
U restoranu "Marijin dvor" poznatijim pod nazivom "Kod Solde" u društvu sa Coberom i Emirom

Cober i Emir
Bečko,Vesko, Šilja i Kičo
Bečko,Vesko,Šilja,Kičo, (zaboravio mu ime iz "Sarajevogasa")

"DUO SNOVA" - Sakib Matarađija - Kibe-advokat i njegova sekretarica Vahida, zadnji radni dan
Bečko, Lejla, Šilja i Vesko pred "Palmom"
Sa Aidom