Sunday 20 May 2012

55. GODIŠNJICA IZVIĐAŠTVA U TEŠNJU - Mujo Pobrić

Jedna od važnih osobina izviđača je uvijek bila ekspeditivnost. Da je to tačno, potvrda je i ovaj prilog koji nam je proslijedio Mujo Pobrić, dugogodišnji izviđač i aktuelni starješina  odreda izviđača "Crni vrh" iz Tešnja.
Napomena: Da bi ste fotografije vidjeli u potpunosti, dovoljno je mišem kliknuti na istu.
U velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj održana je u subotu 12.05.2012. g. svečana akademija u povodu jubilarne 55. godišnjice postojanja izviđaštva u Tešnju.
Osim brojnih članova tešanjskog odreda izviđača, svečanosti su prisustvovali rukovodioci Saveza izviđača Bosne i Hercegovine, Saveza izviđača F BiH, te rukovodstva iz bratskih odreda izviđača iz Goražda, Lukavice - Gračanica i Nemile, Sarajeva.
Detalj sa svečane akademije

Pogled na dvoranu i dio učesnika



Domačini sa gostima (Mujo Pobrić - starješina odreda, Emira Kršlak-podpredsjednik SIBiH, gosti iz Goražda)
Pred sami početak svećane akademije
Gosti iz Goražda
Brojne generacije okupljene u okviru predratnog Odreda izviđača "Huso Hodžić", dale su nesebičan doprinos razvoju skautizma u Bosni i Hercegovini.
Svugdje gdje su gostovali, na izviđačkim smotrama, takmičenjima, taborovanjima, izletima, marševima i drugim akcijama, isticali su se izvanrednim rezultatima, marljivošću, disciplinom, bili reprezentativni ambasadori svoje organizacije, ali i svoga grada.
Tradicije tešanjskog skautizma, danas uspješno nastavljaju vrijedni članovi Odreda izviđača "Crni vrh" Tešanj.
Da su dostojni velikih dosega svojih prethodnika, pokazali su najmlađi tešanjski skauti izvanrednom priredbom u kojoj nije nedostajalo ni pjesme, ni glume, ni muziciranja, a ni one karakteristične izviđačke atmosfere koju mogu napraviti samo skauti


A priredba je počela sjajnom konferansom mladih planinki
I još ljepšom izvedbom pjesama odredskog hora


Prikazom svojih aktivnosti


Scenskim izvedbama

Ali i izvedbom solista na nezaobilaznoj harmonici

 koji prirodu i život i druženje u prirodi, doživljavaju kao priliku za učenje, sticanje dragocjenih vještina, lično i kolektivno napredovanje, formiranje zdrave i kompletne ličnosti, kako bi jednog dana postali korisni članovi društvene zajednice.

To je u svojem uvodnom izlaganju istakao aktuelni starješina Odreda izviđača "Crni vrh" Tešanj, Mujo Pobrić, pomenuvši brojne izviđačke kadrove koji su prodefilovali kroz odred, a postali su ugledni i cijenjeni, ljekari, inžinjeri, profesori, majstori, farmaceuti, poduzetnici, itd.
Svečana akademija završena je dodjelom priznanja najistaknutijim članovima skautske organizacije u Tešnju.
Na niže navedenim snimcima su presjednik SIFBiH kao i samo neki stariji zaslužni ćlanovi kao i najmlađi kadrovi kojima su dodjeljena priznanja odreda za ovaj jubilej.














Nakon svečane akademije za učesnike i goste u tešanjskom muzeju "Eminagića konak", priređena je prigodna izložba fotografija, dokumenata, priznanja i drugih eksponata koji svjedoče o velikim dometima i nezaboravnim događajima koji su obilježili bogatu prošlost skautizma u Tešnju.





 
Ovo je samo jedan dio fotografija sa naše svečane akademije. Svi oni koji žele vidjeti i ostale fotografije mogu ih pronaći na Facebook na adresi Odred izviđača Crni vrh.
Uz skautski pozdrav
.

Friday 18 May 2012

ŠTA IMA NOVO ?

Od prethodnog priloga, a vrijeme leti, nismo dobili nikakav materijal za novi post. To ipak ne znači da nam se putem e mail-a nisu javljali naši prijatelji. Tako smo saznali:


- da je za vrijeme prvomajskih praznika održana smotra izviđača Beograda na Adi uz veliki broj učesnika. Javljali su nam da su fotosi objavljeni na Facebook bez popratnog teksta ali se niko nije potrudio da to uredi kao novi post;


- 10. maja izviđači Kozarske Dubice sahranili su svog druga, prijatelja, fanatizovanog izviđača Dragomira Batu Mijića. Poslednjem ispračaju prisustvovalo je mnogo izviđača iz Republike Srpske kao i Federacije;


- 12. maja održana je svečana akademija odreda izviđa "Crni vrh"  (sljedbenik odreda izviđača "Huso Hođić ) iz Tešnja a u povodu osnivanja izviđačke organizacije u ovom gradu. Očekivali smo prilog sa mnoštvom fotografija. Valjda će se ipak neko javiti;


- javila nam se i Svjetlana Volič iz Njemačke, kčerka Nebojše, dugogodišnjeg omiljenog načelnika odreda "Vaso Miskin Crni" sa porukom da Nebojša pozravlja sve izviđače Sarajeva koji ga se sječaju, uz napomenu da će u ljetnim mjesecima boraviti u Sarajevu.


Nečemo napominjati naše saradnike, naše prijatelje i posjetioce bloga da ono što su obečali poslati to i učine.

Friday 11 May 2012

POSLJEDNJE IZVIĐAČKO ZDRAVO

POSLJEDNJE  IZVIĐAČKO  ZDRAVO      
Našem poznatom i nama mnogima dragom  Fariju-Faruku Muštoviću

Zahvalni smo mu za sve što nam je značio u drugarstvu, što je unosio u izviđačku organizaciju,i koji je posebno dao svoj doprinos izviđačkoj organizaciji.
Naš Fari rođen je u Mostaru 1940.godine. Kao gimnazijalac postao je izviđač u Mostaru u odredu " Ivo Lola Ribar ". Po preselenju u Sarajevo uključuje se u izviđačku organizaciju i osniva odred izviđača "Zelena Dolina "u Vogošći. I, od tada u Sarajevu počinje njegov pravi izviđački život.
Bio je veoma vrijedan i učestvovao je u svim važnim izviđačkim akcijama vrlo uspješno. Bio je poznat po vrijednoći i vrlini, bio je nesebičan, uvijek spreman da pomogne.Posebno je bio privržen timskom radu. Bio je uspješan kao autor u pripremama i organizovanju najatraktivnije izviđačke discipline-Republičkog takmičenja u orijentaciji koje je vodio. Bio je izuzetno stručani objektivan u ocjenjivanju. Njegova karizma ga je činila veselim, raspoloženim, obljubljenim i voljenim izviđačem.
Fari je bio vrlo aktivan kao izviđač, ali i odličan đak i vrlo uspješan student. Završio je Mašinski fakultet u Sarajevu 1964.godine. Magistrirao je 1977.godine na postdiplomskom studiju kao projektant i voditelj poslova inžinjeringa u Energoinvestu.
I pored svojih inžinjerskih poslova, redovno je nalazio vremena za svoju ljubav prema izviđačima i zajedno sa svojom sestrom Suadom učestvovao u svim izviđačkim akcijama i logorovanjima.  Sve do zadnjeg trena bio je posvećen i za rad u izviđačkoj organizaciji.
Neka mu je lahka bosanska zemlja!

Njegovi stari drugovi izviđači: Aljo Melez, Bećko Gribajčević i Vahida Mičijević
                                             
P.S: Blog napominje da smo fotografije koje nam je poslao naš drug Fari objavili u prilogu koji je objavljen 26.2.2011. godine.

Saturday 5 May 2012

"IZVIĐAČKA FEŠTA NA PJENU......" - Vera Stjepanović - Mrđa

.
Podstaknuta jednim prilogom koji je objavljen na blogu o aktivnostima crnogorskih izviđača, evo prilike da vidimo kako su nedavno izviđači Cetinja bili organizatori još jedne manifestacije. U sklopu ovogodšnjeg karnevala u Budvi svoje učešće uzeli su i vrijedni članovi odreda izviđača"Gojko Kruška" organizujući manifestaciju pod nazivom ""Izviđačka fešta na pjenu mora". Učešće je uzelo više od 100 izviđača Crne Gore i kako su nam javili sve se odvijalo prema utvrđenom programu. Osim karnevala, na radost najmlađih članova, zadnja dva dana su iskorištena za izlete u okolini Budvanske rivjere. 
.









Svi učesnici na ovoj manifestaciji su se vratili svojim kučama sretni i zadovoljni. I još nešto,
nakon ove akcije, da se malo pohvalim, pozvana sam da im se pridružim i na njihovoj budučoj akciji. Trudiću se da se odazovem ovom pozivu.
Vera Stjepanović - Mrđa
.